Nezávislý rozcestník: parkourem k Dukovi
zdroj: tisková zpráva

Nezávislý rozcestník: parkourem k Dukovi

30. 5. 2013 20:30 | Téma | autor: Marek Král |

Je vůbec možné, aby vyšla ještě větší parkourová pecka, než je Mirror's Edge? Může se kdysi slavný ježek Sonic převtělit do tučňáka a znovu zazářit? Může metal za to, abyste propadli kouzlu chiptune? Chcete přispět na to, aby se šťavnaté kousky pizzy posílaly do vesmíru, nebo si raději zaplatíte za hlas Duka Nukema? Více v dnešním díle Nezávislého rozcestníku.

Parkour s tryskama

Když jsem poprvé spatřil obrázky z Cloudbuilt, přenesl jsem se o pět let v čase, kdy jsem se poprvé setkal s Gabrielem Palou alias ClawsA alias Dhomochevsky alias Zerit a jeho konceptuální, ilustrátorskou, digitálně malířskou a storyboardy kreslící tvorbou. Gabriele Pala to ale není. Dechberoucí vizuály jsou prací šestičlenného švédského studia Coilworks, které Cloudbuilt pohání vlastním enginem využívající technologie PhysX od firmy Nvidia.

Už na první pohled si tak Cloudbuilt nelze splést s Mirror's Edge ani s InMomentum, ačkoliv je taky zasazený do prostředí sci-fi a taky zpracovává tematiku umění přemísťování. Oproti výše zmíněným má i výhodu v zobrazení pohledu z třetí osoby, čímž by se virtuální pohyb mohl stát intuitivnějším a přirozenějším.

...

Ježek Sonic? Ne, tučňák!

Tvůrci Metro Siberia, které se chlubí víc jak devítimilionovým spuštěním, nakopnou 28. června další freeware flashovku. Studio Pixeltruss tentokrát atakuje nostalgiky starých dobrých 90. let, kdy frčela éra 16bitů a ježek Sonic tomu tehdy kraloval. Ripple Dot Zero slibuje běhání – sekání – skákání napříč 20 levely v estetice pixel artu se zvukem a hudbou, které jsou tvořené syntézou FM. 90. léta se skutečně znovu rozezní.

...

Fanouškům metalu

9. května vyšla sedmistopá deska kanadsko-amerického přátelství Diad, na které se vyřádili metalový šílenec François „Heophoros“ Martin a pečlivý kliďas Joel „Tadpole“ Barker. Oba dva fušují do muziky dobrou dekádu, zvuk chiptune jim tedy docela jde. Jsou NESoví, progresivní, rockoví až heavy metaloví, elektroničtí a 8beatoví.

Jejich spolupráce je živelným oživením pravdy o dávné videoherní hudbě, která nepotřebovala živé orchestry, aby bavila a byla zapamatování hodná, ne jak leckterý živý orchestr v překombinovaném dnešku. Skladba The Chaotic Vastness (Aphelion) mi v hlavě obzvlášť uvízla. O Dimension-Reversing Dualities v obou verzích ani nemluvím.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

S pizzou až na dráhu oběžnou

Rozervané čtyřčlenné kapele Anamanaguchi, kterou (ne)vychovalo město New York, dojíždí Kickstarter na její nejnovější dokončené album Endless Fantasy. Přehoupnutí požadovaných 50 tisíc dolarů o dalších 177 tisíc (a pravděpodobně ještě víc) signalizuje velice okaté fanouškovské nadšení z dynamicky řízných pop-punkových kusů komponovaných na hacknuté NES a živé nástroje. Ano, Anamanaguchi řežou chiptune pop-punk, s kterým vítězoslavně brázdí všemocnou Amerikou.

S 22stopou deskou Endless Fantasy, s kterou se kluci kopali tři roky, chtějí jít ještě dál. Chtějí ji servírovat na vinylech a cartridgích, chtějí ji odehrát v rozbouchané dodávce před vaším domem, aby vám tamtu dodávku po koncertu nechali a odevzdali tak kus svojí duše. Chtějí se bavit a hrát, vymýšlet originální tematická vyzvánění jenom pro vás, vysílat dílky pizzy do vesmíru, což se už vlastně stalo. Nejen o tom pak zpívat a řvát na koncertních šňůrách, a žít z toho tak dlouho, jak jen to bude možné. Endless Fantasy bude doopravdy onou příslovečnou bezmeznou fantazií.

Hudba k Wacky Wheels a jiné kusy

Už ani nevím, jak je to dlouho... 19 let, co jsem se jako zvíře naposledy nalepil k volantu a drtil zatáčky a jiná zvířátka? Pamatuji si, že Wacky Wheels jsem pouštěl přes starého dobrého Volkova a že to byla naprosto opojná radost z virtuálního závodění, ideálně s dvěma páry rukou na jedné klávesnici. Pokud mě chápete, tak si představte ten okamžik, kdy se dozvíte, že vaší oblíbené hře z dětství vychází po letech konečně soundtrack. Taky se po letech dozvíte, že skladatel oné herní legendy má stejné iniciály jako vy. Jste nadšením bez sebe, ale tím to ani zdaleka nekončí.

Retro Game Music Bundle, balík doposud nevydané boží hudby z kultovních her, nabízí mimo Wacky Wheels (Mark Klem) soundtracky z Myst (Robyn Miller), Duke Nukem II (Bobby Prince) & Duke Nukem 3D (Lee Jackson, Bobby Prince), Shadow Warrior (Lee Jackson), Jazz Jackrabbit 1 & 2 & 3 (Robert A. Allen, Alexander Brandon), Tyrian (Alexander Brandon) a dalších her. Mezi původní pecky jsou k poslechu i známí remixáci jako virt nebo coda, kteří poklonu vysekli po svém. A kdo na hudbu přihodí nejvíc, toho z reproduktorů osobně navštíví Jon St. John! Hail to the king, baby.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Co se všechno odehrálo, zatímco jste hráli

Hero of Many od českých tvůrců Interande vypadá na nářez bílých a černých rojů spermií.

▪ Flying Wild Hog (Létající divočák) zasahuje podruhé, tentokrát se stylovým vydavatelstvím Devolver Digital (série Serious Sam, Hotline Miami): „Konečně můžeme odhalit náš další rozpracovaný projekt, kterým je nová podoba Shadow Warrior...“ píšou na facebookové stránce.

Door Kickers rozkopává dvourozměrné dveře jako ve slavných dobách trojrozměrní SWAT a Rainbow Six.

Shelter s jezevčicí v hlavní roli se nekrčí při zemi a neschovává ve vysoké trávě, naopak ukazuje další pohyblivé obrázky z vývoje.

▪ Nezávislí autoři si ani na Xbox One nebudou moct své hry sami svobodně vydávat. Ale možná vlastně ano. Microsoft zkrátka neví...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

▪ „Mix střílečky a tower defense, který proti minulému dílu přesouvá svůj zájem více k hráči a budování jeho charakteru. Za tímto účelem trochu svazuje ruce, co se stavění věží týče a více vsází na kooperativní multiplayer. Na druhé straně, pokud jste jedničku nehráli nebo se nebojíte změn, klidně do Sanctum 2 jděte,“ píše Tomáš Marný ve svém sedmičkovém verdiktu.

▪ Dvojice nových upoutávek připomíná elektřinou nabitou hopsačku Teslagrad.

▪ „A všechno to byly strašný mrdky!“ píše se pod výběrem toho nejlepšího z minimalistické exploze tvůrčích nápadů Ludum Dare 26, která zazářila více než dvěma tisíci hrami.

▪ „Jediná nápověda, kterou najdete po otevření souboru readme.txt, lakonicky říká: ‚Dokud máte otázky, pokračujte.‘ A přesně totéž platí i pro tenhle verdikt,“ píše Lukáš Grygar ve svém ultimátním hodnocení na Starseed Pilgrim.

▪ Sony jako správná firma nové generace jde se svou PlayStation 4 nezávislým autorům vstříc. Jonathan Blow, tvůrce aktuální The Witness, by mohl vyprávět.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

▪ Opojné dovádění na motorkách v obou dílech Joe Danger vyjde i pro vaše počítače.

▪ Virtuální svět kabaretu 20. let 20. století bude v Contrastu se světem stínů.

Dust: An Elysian Tail od Deana Dodrilla, ilustrátora druhého Jazz Jackrabbita, vyšla už i pro vaše počítače.

▪ „Výtvarně úchvatný boxerský výlet do země-nezemě, která zásadně neposunuje koncept původní hry a v těch několika inovacích stojí na nejistých nohách,“ píše Pavel Dobrovský ve svém šestkovém verdiktu na Zeno Clash II.

▪ „Pokud kápnete na spolehlivé kooperativní chmatáky, stane se virtuální Monaco vaším druhým domovem. Tenhle stealth multiplayer miluje pytle se znaky dolaru a vy si zamilujete je,“ uděluje Andrej Švagr nadšenou devítku hře Monaco: What's Yours is Mine.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Jaké tipy máte vy? Nedávno zakoupené indie hry, které chcete doporučit, nebo naopak tituly, které nedoporučujete. Objevili jste nově nějaké zapadlé nezávislé tvůrce nebo herně-hudební / filmový / divadelní / zkrátka umělecký under/over-ground? Napište to do diskuze. Prozraďte, co budete hrát a na co se těšíte.

Nejnovější články