Nintendo se bojí iPhonu
zdroj: tisková zpráva

Nintendo se bojí iPhonu

25. 10. 2010 9:41 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Nintendo se sice chystá vypustit do světa svůj handheld 3DS, ale zdá se, že „Dsko“ trápí...

Zvětšit zdroj: tisková zpráva Nintendo se sice chystá vypustit do světa svůj handheld 3DS, ale zdá se, že „Dsko“ trápí konkurence v podobě stále populárnějšího telefonu od Applu – iPhonu. V rozhovoru pro časopis Forbes to řekl prezident americké pobočky Nintenda, Reggie Fils-Aime. Přitom si Nintendo vede dobře, v roce 2009 prodalo přes dvacet milionů herních zařízení, to je více než Microsoft a Sony dohromady. 

Jenže když se zeptáte, zda je něčím Nintendo přímo ohroženo, bez váhání se dozvíte, že Applem. Proč? Jen za poslední čtvrtletí se prodalo 14 milionů iPhonů (odhad). A ty svým obsahem tvoří víc než schopnou konkurenci NDS. „Soupeříme se Zyngou, soupeříme se surfováním na internetu, soupeříme s psanými zprávami“, konstatuje Fils-Aime.

Nintendo se tedy hodlá zaměřit na obsah. Telefon od Applu a koneckonců i iPod Touch jsou sice podporování sítí App store a tisíci aplikací, ale velká část her zde je spíše zaměřená na casual hráče a jejich trvanlivost je diskutabilní (byť samozřejmě existují světlé výjimky).Fils-Aime se domnívá, že právě obsah je to, co musí Nintendo katapultovat anebo aspoň posunout před konkurenci jiného dotykového displaye.

Potenciál na to malý handheld rozhodně má, jeho RPG zaberou desítky hodin a zuby si na nich obrousí i nejeden zkušený hráč. Jenže mnozí lidé zase hledají zařízení, které umí (takřka) všechno, což poskytuje iPhone. Teoreticky by se zaměřením obě platformy měly spíše míjet, jenže není tomu tak. Apple se snaží expandovat do všech oblastí (dokazuje to i pokus o tablet-killer iPad) a Nintendo cítí reálné ohrožení vlastních, velmi dobrých zisků. A k tomu přidejte, že Wii vyvstávají konkurenti v podobě PS Move a Kinectu.

Nejnovější články