Nintendo se soudní cestou zbavuje pirátských webů s klasickými hrami
zdroj: tisková zpráva

Nintendo se soudní cestou zbavuje pirátských webů s klasickými hrami

24. 7. 2018 12:41 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Žijeme v těžké době. Člověk si chce zahrát nějakou starou klasiku, ale legální cesta často není schůdná. Tituly z počátků herního průmyslu na dnešních strojích neběží, původní počítače a konzole jen tak neseženete a remaky/remastery/updaty v těchto případech rozhodně nejsou běžné. Co vám tedy zbývá? Nelegální emulátory. Ale i ty teď mají vážné problémy.

Je nanejvýš pochopitelné, že si japonský gigant Nintendo nenechá líbit emulátorové stránky, které poskytují stovky a tisíce jejich her bez souhlasu, zvlášť v případě, kdy na nich jejich provozovatelé ještě vydělávají formou reklam. Na dva takové weby si teď Nintendo posvítilo soudní žalobou, která má okamžitý efekt.

Konkrétně jde o stránky LoveROMs a LoveRetro (souvislost s Pavlem Dobrovským a Honzou Olejníkem nehledejte), obě provozované společností Mathias Design, L.L.C., za kterou stojí Jacob Mathias. Když nyní zavítáte na libovolnou z těchto stránek, zjistíte, že už prakticky neexistují. V případě LovROMs to vypadá na úplné ukončení provozu, zatímco LoveRetro hlásá malou naději se zavřením na dobu neurčitou.

Ukončení provozu těchto stránek je ale jen jeden z cílů Nintenda. Ten druhý se točí kolem peněz. Společnost požaduje po Mathias Design odškodnění ve výší 150 tisíc dolarů, ale pozor, za každý jejich titul chráněný copyrightem. V případě trademarků je částka ještě mnohem vyšší – 2 miliony dolarů. V souhrnu tedy jde o stovky milionů dolarů.

Nintendo dále požaduje zveřejnění všech účtenek provozovatele webů, výdaje, výdělky, informace o ztrátách, příjmy z příspěvků, návratnost reklam a kryptoměn a další finanční materiály. Pokud si libujete v právnickém textu, zde najdete v podobě PDF celý text žaloby i s inkriminovanými obrázky.

Hráči tak sice přicházejí o dva velké poskytovatele klasických her, ale Nintendo je tentokrát v plném právu. Na druhou stranu není v lidských ani právnických silách ze světa vyhladit všechny emulátory. Kdo hledá, ten si cestu vždycky najde…

Nejnovější články