Nová Apple TV bude možná konečně i herní konzolí
zdroj: tisková zpráva

Nová Apple TV bude možná konečně i herní konzolí

24. 1. 2014 11:30 | Téma | autor: Adam Homola |

Že Apple nikdy neudělá tradiční herní konzoli, to je jasné už spoustu let. Apple hry tímhle způsobem řešit nechce, nejsou pro něj, ve smyslu klasických velkých AAA titulů, zajímavé. Ale byl to právě Apple, který se svým iPod Touch a iPhonem zasadil o takovou menší revoluce v mobilním hraní. A vedle mobilních krabiček má jednu malou pikslu, kterou má doma pod televizí hodně lidí - Apple TV. Odborná veřejnost si pořád říká, že je jen otázkou času, než bude umět Apple TV i hry a ono pořád nic. Jenže teď to vypadá, že velký gigant z Cupertina přejde do útoku a k těm hrám se přeci jen rozhoupe.

Není to ovšem poprvé, kdy probíhaly spekulace ohledně herních funkcí Apple TV. Jenže Apple se k hrám v posledních letech přiklání více a více, ostatně na AppStore mu generují nezanedbatelné zisky. Před nějakou dobou udělal pro Game Center unifikace žebříčků a herních online prvků a nedávno přišla společně s iOS7 i oficiální podpora pro herní ovladače. Jenže Apple TV se teď pořád nechová jako herní konzole, což by se právě mohlo změnit.

Nyní začaly po internetu kolovat zprávy z anonymních, ale prý důvěryhodných zdrojů, že by se mohla nová verze Apple TV dočkat nejen pořádné podpory pro ovladače, ale taky by hry běžely přímo skrze Apple TV - nepotřebovali byste k tomu žádné další iOS zařízení, přes které by to Apple TV mirrorovala na vaši televizi. Se zprávou přišel iLounge a následně i 9to5Mac. Existuje prý i možnost, že by se herní funkcionalita dopatchovala i do stávající verze Apple TV. Tím by si Apple najednou vytvořila hromadu herních konzolí, stejně jako to udělala s iPhone a iPod Touch.

Pokud je to pravda a Apple to na své konferenci nevyvrátí, budou se řešit minimálně dvě důležité věci - úložiště a výkon. Apple TV na tom není hardwarově nijak úžasně. Aktuální verze Apple TV má jednojádrový procesor A5 a v podstatě žádné úložiště (pouze něco málo pro cachování) - všechno totiž streamujete. Hry by na tom byly buď podobně a musely by se streamovat, nebo by Apple musela krabičku trochu vylepšit a přihodit nějaké SSDčko. Jenže to by už asi nedokázala udržet nádhernou cenu - Apple TV stojí pouhých 99 dolarů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

S takovou cenovkou nechce a samozřejmě ani nemůže konkurovat Xbox One a PlayStation 4, ale to ani nemusí. S iPhonem a iPodem taky nechtěla konkurovat handheldům a jak to nakonec dopadlo. Spousta lidí Apple TV už v obýváku má a další spousta si ji koupí. A Apple vůbec nemusí jít po nás, tradičních hráčích velkých “hardcore” her. Nintendo po nás s Wiičkem taky nešlo a byla z toho nejprodávanější konzole minulé generace. Nezapomeňme taky na to, že to není tak dávno, co internetem kolovaly spekulace o malé a levné herní konzoli postavené na Androidu od Google a Amazonu.

Najednou začíná být v tom obýváku těsno - vedle konzolí se tam cpe i Apple, Google, Amazon a všichni budou umět alespoň nějaké hry. Po fleku pod televizí pokukuje nakonec i Valve a to nesmíme zapomínat ani na menší projekty typu Roku, Boxee nebo Ouya.

Nejnovější články