Nová protipirátská ochrana u Mass Effect a Spore
zdroj: tisková zpráva

Nová protipirátská ochrana u Mass Effect a Spore

7. 5. 2008 9:09 | Téma | autor: Redakce Games.cz |

Funguje podobně jako u BioShocku, akorát že verifikace přes internet bude povinná každých deset dnů.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva V otázce ochrany proti kopírování byli dosud Electronic Arts benevolentní. U většiny prodávaných her používali spíš takovou symbolickou překážku v podobě SecuROM, kterou lze obejít i univerzálními utilitkami. Tužší oříšky typu online autorizace vázaná na hardware daného PC či předtím StarForce dávali jen k novinářským preview/review-verzím. Po slabším (byť dlouhodobém) odbytu Crysis, které bylo slovy tvůrců velkou lekcí a rozhodli se kvůli pirátství skončit s hrami výhradně pro PC (jejich příští projekt bude multiplatformní), jim však došla trpělivost. U příštích enormně nákladných titulů už EA nechtějí ponechat nic náhodě a sahají proto po novém způsobu obrany proti zlodějům svých tržeb.

Internetovou aktivaci SecuROM Online použijí EA poprvé u červnové PC konverze sci-fi RPG Mass Effect a zářijového simulátoru evoluce Spore. Princip fungování je podobný jako jako u BioShocku, akorát že online verifikace nebude jednorázová, nýbrž proběhne pravidelně každých deset dnů, což vyvolává vlnu silných protestů.

Koupíte si tedy originálku jedné z těchto her, nainstalujete ji (od té chvíle už DVD nebude potřeba mít v mechanice; slouží jen k instalaci) a před prvním spuštěním po vás bude chtít, abyste se se svým unikátním sériovým klíčem zaregistrovali u BioWare. Pokud proběhne úspěšně, obdržíte jakousi licenci k provozování hry po dobu následujících 10 dnů. Tím to však nekončí, protože po prvních pěti dnech hraní se SecuROM (už bez vašeho vědomí) znovu pokusí ověřit platnost sériového klíče na serveru BioWare. Nepovede-li se to (server či vaše připojení bude nefunkční), nic se neděje a šestý až devátý den můžete v klidu pokračovat v hraní. Pokud ale ani desátý den nedojde k opětovné autorizaci, Mass Effect i Spore se natrvalo (resp. do příštího ověření unikátnosti sériového klíče přes internet) zablokují a máte s jejich hraním útrum.

Update 8.5. - v české verzi Mass Effect internetová autorizace nebude.

zdroj: BioWare fóra, MaxConsole, Shacknews, Bluesnews a další

jd

Nejnovější články