Nová verze Google Play Games má zvýšit zapojení hráčů
zdroj: tisková zpráva

Nová verze Google Play Games má zvýšit zapojení hráčů

27. 6. 2014 16:08 | Téma | autor: Adam Homola |

Pokud něco hrajete na Androidu, asi jste přišli do styku s aplikací či platformou Google Play Games. Herní službu, která unifikuje věci jako online žebříčky, uložené pozice v cloudu, multiplayer a achievementy napříč všemi hrami, co ji podporují, spustil Google zhruba před rokem. Aktivně ji využívají stovky milionů uživatelů (zhusta je předinstalovaná v Android telefonech) a jen za posledních šest měsíců přibylo dalších 100 milionů nových hráčů. Z Google Play Games to dělá nejrychleji rostoucí mobilní herní službu vůbec. Přesto má ale Google Play Games k dokonalosti daleko a budoucí vylepšení služby byla předmětem jedné z částí hlavní přednášky během konference Google I/O 2014.

Cílem nové verze GPG je zvýšit zapojení hráčů bez ohledu na zařízení, a pokud možno s co nejmenším navýšením práce pro vývojáře. Perfektním příkladem této filozofie jsou nové Questy - může jít například o jednoduché sesbírání předmětů během víkendu nebo zabití určitého počtu nepřátel.

Vtip je v tom, že aby vývojáři svou hru pomocí podobných Questů oživili, nemusí do hry jako takové prakticky sahat. Google jim poskytne API, skrze které si už tvůrci svůj libovolný Quest navrhnou a nastaví.

V ideálním případě by vás měl takový Quest vrátit zase zpátky do hry, kterou jste už možná dohráli a kdo ví, třeba utratíte i nějaký ten dolar za případnou mikrotransakci. Pro vývojáře to nepředstavuje tolik práce a hráče by to mělo více táhnout k hraní.

Další novinkou je rozšíření možností práce s uloženými pozicemi. GPG už samozřejmě ukládání pozic do cloudu umí, ale novinka jménem Saved Games bude z vašich v cloudu uložených her vytvářet jakési "záložky". V GPG aplikaci je uvidíte a můžete si vybrat, ze kterého bodu pokračovat dál. Lze tak rozehrát nějakou hru například na tabletu cestou z práce a doma si pak na televizi skrze Android TV vybrat uloženou záložku a plynule navázat na jiném zařízení.

Všechny novinky zastřeší přepracovaný uživatelský profil. Nově by se měl automaticky a dynamicky měnit na základě aktuálně hrané hry, získaných achievementů a podobných prvků. Už tedy nepůjde o statickou stránku, kde je v současné době jen seznam her, hráčů a jednoduché zobrazení achievementů.

GPG má tedy z obecného hlediska zastřešit herní aktivity mnohem lépe a komplexněji než doposud. S rozšiřováním Androidu na televize (a hodinky, brýle i auta) bude univerzálnost GPG důležitější než dříve.

Nejnovější články