Nový "vtipný" ransomware po vás chce hodinu hraní PUBG
zdroj: tisková zpráva

Nový "vtipný" ransomware po vás chce hodinu hraní PUBG

12. 4. 2018 17:20 | Téma | autor: Mars Vertigo |

Počítačové viry umí ztropit kdejakou neplechu. Ty tradiční mají ve zvyku vám třeba zmrzačit systém, krást hesla a čísla kreditních karet anebo se například zmocnit vašich webových kamer. Některé vám zas infikují prohlížeč myriádou skriptů automaticky odkazující na stránky s nejrůznějším otravným obsahem. Do této rodiny ne zase tak dávno přibyl další velmi významný trend - ransomware. Tenhle virus zašifruje vybraná data na vašem PC a vystaví vám zpravidla účtenku s výhrůžkou a lhůtou vyplacení výkupného. Tentokrát se ale objevil spíše vtipný případ, kdy po postižených uživatelích ransomware požaduje hrát PlayerUnknown's Battlegrounds.

U ransomware jsou rukojmí v podobě vašich cenných dat buď propuštěna, skončí v digitální skartovačce, anebo ještě hůře v nepovolaných rukou. Tyto programy navíc bývají šité na míru určitým zákazníkům, u nichž se předpokládá, že si mohou stanovenou částku do dané lhůty dovolit vyplatit. Jedním z takových nedobrovolných zákazníků ransomwaru se vloni stala i britská národní zdravotnická služba NHS, která padla za oběť viru WannaCry, který celosvětově infikoval přes 200 tisíc terminálů. Rukojmí tohoto zákeřného útoku byly přirozeně zdravotní karty pacientů a jejich osobní údaje.

V porovnání s dopady takovýchto útoků je vlastně PUBG ransomware neškodnou a vlastně tak trochu i roztomilou anekdotou. Po napadení vašeho počítače vám totiž vyskočí tabulka s obrazovým motivem PlayerUnknown‘s Battlegrounds a upozorněním: „Vaše soubory jsou zašifrovány ransomwarem, ale nezoufejte! Není těžké je odblokovat. Nechci peníze! Prostě si jen na hodinu zahrajte PUBG!“

Podle webu Bleepingcomputer pak ransomware sleduje, zda a jak dlouho máte spuštěnou službu “TSLGame“. Tento jednoduchý program však hledá pouze tento jeden název služby a žádné pokročilejší algoritmy souvisejícími s aktivním klientem hry, takž vlastně ani nemůže posoudit, zda jste hru opravdu hráli anebo ji měli prostě jen spuštěnou v pozadí. Vir tak servíruje vtipné gesto zapáleného fanouška, který by zřejmě nejraději, aby tu hodinu do hry investoval ideálně každý.

Důkazem toho je i fakt, že vám stačí ne hodina, nýbrž pouhé tři sekundy ve hře na to, abyste se opět slavnostně objali se svými znovunabytými daty. Těm, kdož navíc PUBG nevlastní, také nic nehrozí. Varování totiž na samém konci obsahuje kód, který vám data bezbolestně zase odemkne. Na druhou stranu, pořád je to čas, který musíte strávit řešením něčeho, co jste ve svém počítači rozhodně nechtěli. Ale zase se v práci můžete vymluvit, že prostě PUBG hrát musíte, jinak se nedostanete k datům…

Nejnovější články