Nvidia Grid dokazuje, že před streamovacími službami leží slibná budoucnost
zdroj: tisková zpráva

Nvidia Grid dokazuje, že před streamovacími službami leží slibná budoucnost

15. 7. 2015 20:00 | Téma | autor: Jan Hrdlička |

V předešlém textu jsem se snažil navodit dojem, že SHIELD Tablet z dílen Nvidie je schopnou hračkou, jejíž potenciál sráží nedostatek her, které by využily přednosti silného chipsetu přístroje. Adekvátní protiváhu této závadě naštěstí tvoří streamovací služba Grid. Nejedná se o nic menšího než o aktuálně nejrozvinutější způsob spouštění PC her z cloudu. Jak spolehlivě ale funguje v praxi, potažmo jak vypadá dostupná knihovna titulů?

Výkon za mořem

Ač bych se nerad pouštěl do zbytečně složité charakteristiky technických aspektů téhle technologie, bylo by vhodné předeslat alespoň nutné minimum. Jestliže o službě slyšíte prvně, vězte, že Grid je o hraní vybraných her na dálku. Od vás se požaduje vlastnictví jednoho z produktů rodiny Nvidia SHIELD a internetové připojení, splňující oficiálně stanovená provozní kritéria - konektivita minimálně 5 Mbps pro streamování v kvalitě 720p, v případě 1080p alespoň 30 Mbps a ping pod 60 ms. Mezi doporučené parametry patří i router pracující v 5GHz pásmech, ale není to podmínkou.

Na oplátku se uživateli dostane všech výhod, vyplývajících ze samotné cloudové filozofie. Není třeba upgradovat žádný hardware, o to se postará sama Nvidia v jednom z monstrózních datacenter. Nás nejvíce zajímá to umístěné v nedalekém Frankfurtu nad Mohanem. Právě tam bez přestání putují povely vyvolané akcemi na vašem gamepadu (nebo přímo tabletu). Server je posléze vyhodnotí, vykoná, vyrenderuje a zpáteční cestou zašle na váš displej video streamované v 720p a 30fps, respektive v plném Full HD a 60 fps. To vše se odehrává v rámci několika milisekund, ideálně tak, abychom ani nepocítili přítomnou latenci.

nvidiagrid zdroj: tisková zpráva

Je to citlivka

Potud vše dobré, v praxi však zakrátko poznáte, že výsledek je přímo závislý na kvalitě vaší síťové přípojky. Disponujete-li solidní Wi-Fi, váš zážitek převýší zkušenosti majitele horšího modemu o několik řádů. Schválně jsem Grid rozběhl na papírově slabším řešení než to, které jsem pro test primárně využíval. Aplikace sice vyplivla tabulku s varováním o nedostatečnosti mé konektivity, přesto mě pustila hrát. Tehdy však nastoupily pravidelné lagy, činící hru prakticky nehratelnou. Obraz se začal rozpadat a zaznamenal jsem rovněž úplné výpadky v přenosu, jako kdyby šlo o jakýsi krutý žert, kdy někdo soustavně vypojuje a zase zapojuje kabel s obrazovým přívodem.

Asi není třeba zdůrazňovat, že pokud jste titul vůbec stihli rozehrát do bodu, kde se něco děje, veškerá zábava se už dávno válí v prachu. Pak vás může potkat obyčejná smůla, a třebaže internet šlape, jak má, ještě nebudete mít stoprocentně vyhráno. Grid si čas od času počíná jako pořádný svéráz a některé gamesky odmítne na první dobrou zapnout, tudíž následuje restart.

V opačném případě to je nicméně zcela jiná písnička. Až na marginální zaškobrtnutí nijak nevnímáte, že ten Dirt 3 chroustá výpočetní jednotka kdesi v zahraničí. Prodlevu mezi pohybem páčky a vykonáním požadovaného úkonu se inženýrům firmy úspěšně povedlo stlačit do velmi příjemných hodnot, takže na tom prožitek ze hry není v optimálních podmínkách de-facto vůbec bit.

nvidiagrid zdroj: tisková zpráva

Hry, hry, hry

Problémové chování programu lze omluvit tím, že se služba stále nachází v módu betaverze, kde setrvává doteď. Už nyní ale vyvolává dojmy propracovaného projektu. Prozatím je k dispozici zdarma a v době psaní článku nabízí v designově čistém menu přístup nejen k třetímu Dirtu, ale rovnou k několika desítkám her různého žánrového zastoupení.

Nvidia se rozhodně může pochlubit zvučnými, byť spíše staršími jmény. Jmenovitě si můžete zahrát Zaklínač 2: Vrahové králů, Saints Row IV, sérii Darksiders, Batmanovskou trilogii anebo dlouhou řadu LEGO her. Výčet se ale čas od času rozrůstá o nové příchozí. Z poslední doby mohu vypíchnout Alana Wakea a Giana Sisters: Twisted Dreams. Společnost se na nedávné tiskovce dušovala, že brzy přibudou i nové pecky jako Dying Light či završení dobrodružství Geralta z Rivie - do té doby však musíme situaci akceptovat takovou, jaká je. Kompletní seznam her naleznete za tímto odkazem.

A jak se to vlastně hýbe z hlediska plynulosti a celkového komfortu? Určité druhy her vykazují lepší odezvu než jiné. U všech do jedné máte jistotu, že prošly certifikací a nabízí tedy optimalizované ovládání včetně in-game kontextových nápověd. Nějaké přenastavování čehokoli v nabídce hry proto nemá valného smyslu, alespoň se můžete rovnou vrhnout na to nejdůležitější.

Radost vám obecně budou dělat hry s pohledem třetí osoby. Ať už jde o Alan Wake nebo třeba Devil May Cry 4, jejich běh je skutečně hladký a orientace v prostoru bezproblémová. Navíc se i přes drobnější uhlopříčku displeje daří křesat atmosféru daného prostředí a pohlcení hráče je tak otázkou okamžiku.

Za suverénně největší překvapení bych označil přívětivost, s jakou na streamování reagují různé závodní záležitosti a vesměs celá kategorie titulů, které od vás vyžadují hbité prsty. To se bavíme třeba i o Ultra Street Fighter IV a nemusíte být odborníci, abyste věděli, že zde správné načasování rozhoduje o mnohém. 

Naopak větší rozladění jsem cítil ve spojitosti s first person hrami. Ty se na SHIELD tabletu obvykle potýkaly s dýchavičnou kamerou, což je kupříkladu během intenzivních přestřelek v Metro: Last Light vcelku závažná věc. Sekané rozhlížení akčnímu tempu příliš nesvědčí, a pokud chcete mermomocí zkusit něco z pohledu vlastních očí, obstojí jedině přemýšlivá duchařina The Vanishing of Ethan Carter. Nejde o bůhvíjakou hrůzu a s notnou dávkou trpělivosti přetrpíte i tenhle typ hratelnosti, jen zkrátka není důvod proč nesáhnout po pohodlí myši a klávesnice či klasických konzolí.

grid2 zdroj: tisková zpráva

Budoucnost najdete v oblacích

Cloud gaming se jeví jako relativně slibný trend (po více než 5 letech od spuštění prvních služeb tohoto typu?!), v jehož čele stojí právě Nvidia se svým Gridem. Cílí na zcestovalé uživatele a představuje sympatickou úsporu peněz za nové železo. Pokud vlastníte postačující komponenty domácí sítě, odvděčí se vám už teď stabilní a po většinu času funkční herní seancí bez technických zádrhelů.

Nvidia má s touhle technologií navíc do příštích měsíců velké plány a některé z vytyčených cílů už i stačila zrealizovat. Polepšili jsme si co do polohy výchozí serverovny. Do Německa jsme se totiž přesunuli z 1700 km vzdáleného Dublinu. K definitivnímu otevření došlo teprve nedávno a vzhledem k její výrazně bližší poloze by se tuzemský pařan mohl teoreticky dočkat zlepšených reakcí služby na zadávané instrukce.

Poté, co Nvidia přesune Grid z bety do ostrého provozu, bude služba k dispozici v několika zpoplatněných verzích. Konkrétní detaily se ještě drží pod pokličkou, ale společnost v souvislosti s finančním modelem mluví hlavně o analogii strategie, kterou razí poskytovatelé médií jako Netflix.

Základní varianta dle dostupných údajů pofrčí v 720p, hry se budou pořizovat samostatně podle toho, na jakou máte chuť. Změna nastane při přechodu na model s názvem Grid+. S ním se lze těšit na podporu plného rozlišení 1080p při 60fps, přičemž v této verzi se zavede paušální předplatné, po jehož zaplacení se vám odemkne celá knihovna titulů.

Nesmíme zapomínat ani na rostoucí konkurenci Nvidia Grid ve formě PlayStation Now. Troufnu si nekvalifikovaně tvrdit, že Sony má v téhle válce navrch co do infrastruktury a univerzálnosti využití. Její streamování můžete provozovat prakticky na všech konzolích PlayStation a také televizorech téže značky. Jestli má japonská firma taktéž atraktivnější nabídku titulů, to je na delší diskurz.

nvidiagrid zdroj: tisková zpráva

Grid v tomhle ohledu drží výhodu především náskokem, kdy místo slibů na papíře ukazuje globálně použitelnou platformu. Její oponent se prozatím drží v zámoří a plánovaná expanze k nám do Evropy nabírá zpoždění.

Takže, yay anebo nay? Nepochybně spíš yay, i když na to, v jaké podobě se nám koncept nakonec dostane do rukou, si ještě musíme ještě chvíli počkat.

Nejnovější články