Obliba eSportů v Evropě narůstá, výjimkou není ani Česká republika
zdroj: tisková zpráva

Obliba eSportů v Evropě narůstá, výjimkou není ani Česká republika

8. 4. 2016 18:34 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Asi nikoho nepřekvapí, že eSporty jsou čím dál tím populárnější. Právě začíná Grand Finals ve World of Tanks (viz článek), turnaje v League of Legends a Dota 2 patří mezi nejsledovanější události. PayPal nyní zveřejnil statistiku týkající se hodnoty eSportů, přičemž data poskytla společnost SuperData Research. Průzkum se týkal diváků v České republice, Francii, Řecku, Maďarsku, Itálii, Polsku, Rusku, přičemž v každé zemi byl vzorek alespoň 1000 respondentů, doplněný o statistiku transakčních dat. Podle průzkumu je jen v Evropě 23 milionů fanoušků eSportových akcí a jejich počet meziročně výrazně narůstá.

Matt Komorowski, šéf PayPalu pro východní a střední Evropu konstatuje: „Oblast digitálního zboží s hrami ve středu zájmu zaznamenává v posledních letech velký růst popularity. Elektronické sporty jsou příkladem převratného fenoménu. Jen před několika lety byly považovány pouze za součást kultury skalních příznivců videoher, dnes se však staly samostatným mnohamilionovým průmyslem, který nabírá na popularitě a velikosti.“

Trh s eSporty v Evropě dosahuje hodnoty 300 milionů dolarů, přičemž se počítá s meziročním růstem o 14 procent, takže v roce 2018 se bude hodnota blížit 400 milionům. Na špičce států sledovanosti eSportu dominuje Rusko, Španělsko a Francie. Samo Rusko má cca 2 miliony diváků, kteří generují příjmy z eSportů ve výši 35 milionů dolarů. Pro srovnání, v České republice jsou příjmy lehce přes 3 miliony dolarů. Podle statistiky je u nás 242 tisíc diváků, ale počítá se s tím, že do dvou let se toto číslo skoro zdvojnásobí.

esport stats zdroj: tisková zpráva

Zajímavá je i analýza demografického složení diváků eSportů. V evropském průměru tvoří 78 procent diváků muži a nejzastoupenější věkové skupiny jsou 18 – 24 let (30 procent) a 25 – 34 let (také 30 procent). V České republice je poměr ještě více nakloněný směrem k mužům, kterých je 85 procent, což je stejné číslo jako v Rusku. Menší zastoupení mají jen Italky (12 procent) a Španělky (13 procent).

U nás najdeme oproti průměru také mladší diváky. 17 procent českých diváků spadá do věkové kategorie 13 – 17 let, přičemž větší poměr této skupiny má jen Francie a Řecko, kde jde o skoro 20 procent. Nicméně, pak u nás následuje skok, protože nejpočetnější věkovou skupinou je 25 – 34 let s 28 procenty. Dá se čekat, že důvodem je velká celospolečenská oblíbenost World of Tanks, která dokáže oslovit hráče z jakékoliv věkové skupiny, zatímco další velká jména jako LoL a Dota 2 už nejsou ve věkových skupinách tak univerzální.

esport stats zdroj: tisková zpráva

V oblasti zisků na jednoho fanouška jsme jen lehce pod evropským průměrem. Zprůměrovaný Evropan utratí ročně 13,3 dolaru a v ČR lehce nad 13 dolarů. Bude zajímavé sledovat, jak se budou tato čísla v budoucích letech vyvíjet a zda do nich nezasáhne nějaký nový hráč. Ačkoliv se zdá, že na trhu už není mezera pro další eSport, Hearthstone nedávno ukázal, že najít nové díry na trhu jde.

Nejnovější články