Očekávaná deskovka Frosthaven vybrala za noc 120 milionů korun, vyjde česky
Novinka zdroj: Cephalofair Games

Očekávaná deskovka Frosthaven vybrala za noc 120 milionů korun, vyjde česky

1. 4. 2020 14:40 | Deskovky | autor: Patrik Hajda |

V roce 2017 ještě nikdo netušil, co je Gloomhaven za monstrum. Na první kickstarterovou kampaň se složilo pouhých 5 tisíc lidí, kteří dali dohromady chabých 10 milionů korun na vznik něčeho, co se posléze stalo velkým fenoménem. Začaly se šířit nadšené výkřiky, další lidé zatoužili po nevšedním zážitku, ale obchody zely prázdnotou.

Autor hry Isaac Childres neměl jinou možnost než udělat nový Kickstarter druhého vydání Gloomhaven. Ten přitáhl téměř desetkrát tolik lidí, celkem 40 tisíc podporovatelů, kteří se složili na desetinásobek původní částky, tedy rovnou stovku milionů korun.

Nikdy nezapomenu na svou návštěvu veletrhu v Essenu, kde se Gloomhaven poprvé prodával. Autorův stánek nebyl tvořený stěnami jako v případě všech ostatních normálních projektů, ale byl sestavený z krabic Gloomhavenu. Kamarád si chtěl jednu koupit, ale protože nezáviděl všem těm, kteří se na výstavě celý den tahali s objemnou krabicí, rozhodl se počkat do večera. Jenže to už žádný stánek neexistoval a Gloomhaven byl vyprodaný.

Naštěstí se časem objevila česká verze, jejíž první várka se vyprodala během šesti měsíců a k dnešnímu dni si čeští hráči rozebrali tisíce kusů.

Frosthaven zdroj: Cephalofair Games

Proč se tu pořád bavím o Gloomhavenu, když mám rozebírat Frosthaven? Chtěl jsem vám dodat kontext. Ukázat, jak obrovský je Gloomhaven a že jeho úspěch bude dost možná ničím ve srovnání s Frosthavenem. Tedy alespoň raketový start kickstarterové kampaně to jasně naznačuje.

To, co se druhé edici Gloomhavenu podařilo vybrat za celý měsíc, zvládl Frosthaven za několik hodin. Kampaň odstartovala včera v odpoledních hodinách a po necelém dni se jí podařilo vybrat 120 milionů korun od 33 tisíc hráčů. V průměru se tedy utrácí víc než za Gloomhaven. Frosthaven už se stačil probojovat mezi desítku nejvýdělečnějších deskovek na Kickstarteru vůbec.

Frosthaven je v jádru velmi podobný Gloomhavenu. Obří krabice ukrývá šest nových, již odemčených hrdinů, zatímco deset dalších se ukrývá v krabičkách do doby, než na ně narazíte v příběhové kampani. K tomu si připočtěte desítky mapových dílů, stovky žetonků a karet a máte o zábavu postaráno na mnoho a mnoho dlouhých večerů.

I tentokrát vás čeká stovka scénářů rozsáhlé příběhové kampaně plné rozhodnutí, ale napodruhé se vše odehrává na mrazivém severu, kde se jiní hrdinové utkají s jinými monstry o záchranu jiného města.

Frosthaven zdroj: Cephalofair Games

Soubojový systém je vesměs totožný a stále tedy hrajete dvě karty z ruky, přičemž z jedné použijete horní schopnost, z druhé dolní. Práce s kartami je klíčová. Řešíte jejich nejvhodnější kombinace pro danou situaci, ale zároveň jsou vašimi životy. Vždy, když protočíte celou ruku, o jednu z karet přijdete, a pokud se stane, že už nemáte dvě karty k zahrání, vaše putování končí.

Přesto se ve Frosthavenu najde pár novinek. Peníze zde už nehrají takovou roli, místo toho se honíte za zdroji, s jejichž pomocí začnete znovu budovat padlý Frosthaven, hezky budovu po budově. Zároveň se budou střídat dvě roční období – zima s létem, takže budete prožívat časy blahobytu i nedostatku. A ještě se vám dostane do rukou kniha plná hádanek, které můžete, ale nemusíte na své cestě luštit. Odměnou má být temná historie Severního pobřeží.

Pokud se rozhodnete podpořit Frosthaven na Kickstarteru, připravte si nemalou sumu. Základní hru se vším všudy (kampaň se obešla bez dodatečných stretch goalů) pořídíte v pledgi za 100 dolarů, ke kterým si ale musíte přičíst 28 dolarů za poštovné, ale také 19 % z částky jako VAT (daň z přidané hodnoty pro EU). K dispozici jsou i dražší odměny, ve kterých jsou kromě základní hry i scénáře pro sólo hru, odstranitelné samolepky, kovové mince nebo třeba pořadač na komponenty.

Pokud vám to přijde drahé, pak pro vás mám dobrou zprávu. Albi už stihlo oznámit českou verzi Frosthavenu, která dorazí v druhé půlce roku 2021 (anglické verze by měly dorazit v květnu téhož roku). Ušetříte tak na poštovném a VATu.

Těšíte se na Frosthaven, nebo vás ještě čekají desítky scénářů v Gloomhavenu?

Nejnovější články