Odvrácená strana Activision Blizzard: odchody velikánů, pád akcií, diskriminace a rasismus
zdroj: tisková zpráva

Odvrácená strana Activision Blizzard: odchody velikánů, pád akcií, diskriminace a rasismus

11. 1. 2019 17:30 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Společnost Activision Blizzard si zřejmě rok 2018 za rámeček nedá. Kvůli turbulentním událostem pocházejícím z pravděpodobně dobře míněných, ale špatně načasovaných oznámení (teď myslím na tebe, Diablo Immortal) se nad společností stahují mračna. A další nepříjemné zprávy neberou konce.

Zkraje loňského října jsme se dozvěděli o odchodu prezidenta studia Blizzard Entertainment Michaela Morhaima. Stalo se tak po 27 letech jeho tamější kariéry. Neodešel tehdy úplně, ale stal se poradcem na dobu neurčitou. Tato doba má nyní už pevně daný konec. Mike nadobro opustí společnost 7. dubna. Už se ale nepochlubil, zda si dopřeje zasloužený odpočinek, nebo si najde jinou práci. Jeho funkci nyní vykonává J. Allen Brack, který stojí za WoWkem.

V minulém týdnu jsme byli svědky odchodů dalších dvou významných zaměstnanců – šéfů finančního oddělení Spencera Neumanna a Amrity Ahuji. Připočtěte si k tomu ještě aktuální zprávu o puštění značky Destiny studiu Bungie, údajně slabé prodeje datadisku Forsaken a oznámení mobilního Diabla ve chvíli, kdy každý očekával regulérní čtyřku, a jistě vás nepřekvapí, že akcie společnosti neustále klesají o jednotky i desítky procent (v listopadu to byl pád o 28 %, z noci na dnešek o 6,5 %).

Je otázka, jestli se nějak projeví i nová zpověď bývalého zaměstnance Juliana Murillo-Cuellara, který společnost opustil loni v únoru kvůli neúnosným pracovním podmínkám. Julian se rozhodl sepsat opravdu sáhodlouhý příběh posledních dvou let své kariéry v Blizzardu, kde pracoval v esportovém týmu na přípravě turnajů v Hearthstonu.

V tomto týmu se dočkal něčeho, co mu kompletně změnilo život: rasismu, diskriminace, nařčení ze sexismu. To vše prý jenom proto, že je původem Mexičan. Přestože práci s velice šibeničními termíny obětoval nemálo svého volného času, uznání se v této pozici nedočkal (na rozdíl od jeho předchozích pozic v Blizzardu).

Spíš se stal pravý opak. Nebyl zván na důležité meetingy, byl terčem rasistických vtipů, a i když pracoval od rána do večera, obdržel na konci roku negativní zhodnocení výkonu, ve kterém stálo, že se s ním těžko pracuje a není to týmový hráč.

Dlouhé setrvání v takových podmínkách se přímo podepsalo na jeho zdraví. Začal pravidelně navštěvovat doktora, psychologa i psychiatra. Denně bral několik prášků na úzkosti, trpěl panickými záchvaty, a ke konci se dokonce dostavily sebevražedné sklony (minimálně dvakrát nebyl od sebevraždy daleko). O svých problémech mluvil s různými kolegy i specializovanými odděleními Blizzardu, ale nikdo nic ne(vy)řešil.

Po mnoha nucených dovolených způsobených zničeným zdravím se v únoru loňského roku bez vidiny schůdné cesty konečně rozhodl skončit. A nyní o sobě a své nepříjemné zkušenosti s pracovními podmínkami dal poprvé vědět světu.

Dohnalo ho k tomu odhalení homosexuality Soldiera 76 z Overwatch. Blizzard tím prý totiž jde na ruku různým menšinám a vzkazuje, že „na každém hlase záleží“ a že „smýšlí globálně“, nicméně uvnitř to vůbec nevypadá tak slavně, alespoň ne z pohledu Juliana.

Blizzard celou věc okomentoval pro web Variety. Společnost se sice nevyjádřila konkrétně směrem k Julianovi, ale zdůraznila, že obtěžování a diskriminace na pracovišti jsou v rozporu s jejich pravidly a rozhodně nejsou brány na lehkou váhu. Ve skutečnosti prý podobné případy prošetřují a snaží se je vyřešit. Julian tvrdí, že si byl stěžovat u správných lidí, ale nedočkal se žádné pomoci.

Z vnějšího pohledu je těžké soudit, kde je pravda. Tato nařčení ale pro Activision Blizzard asi jen těžko mohla přijít v horší dobu, protože i čistě byznysových problémů má na stole dost a dost.

Nejnovější články