Olympiáda bude i nadále bez esportů, jsou příliš násilné
zdroj: tisková zpráva

Olympiáda bude i nadále bez esportů, jsou příliš násilné

4. 9. 2018 11:28 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

O počítačových hrách, potažmo esportech, se jako o olympijské disciplíně diskutuje a uvažuje už delší dobu. Zatímco na 18. ročníku Asijských her už se vesele hrál třeba Starcraft II nebo PES, klasická olympiáda je pod svá křídla zřejmě jen tak nevezme. Aspoň za vedení současného šéfa olympijského výboru ne.

Šéf Mezinárodního olympijského výboru Thomas Bach se totiž v červenci nechal slyšet, že většina počítačových her obsahuje příliš násilí a zabíjení na to, aby se mohla prezentovat na olympiádě: „V olympijském programu rozhodně nemůžeme mít hry, které propagují násilí nebo diskriminaci, je to proti našim hodnotám.“

Osobně vnímám jako ironické, že se na olympiádě objevuje celá řada vysloveně bojových sportů jako taekwondo, judo, box nebo třeba moderní šerm, ale virtuální simulace násilí je proti tradičním hodnotám. „Samozřejmě, že každý bojový sport má své kořeny v reálném boji, ale sport je jeho civilizovaným vyjádřením. S tím nejsou hry, kde někoho zabíjíte, vůbec v souladu,“ tvrdí Bach, který je sám bývalým profesionálním šermířem.

Jeho definice dává šanci relativně nenásilným titulům typu Hearthstone, Pro Evolution Soccer nebo Rocket League, které se koneckonců objevily i na letošních Asijských hrách coby exhibiční disciplíny, ale hráči League of Legends, Overwatch nebo druhé Doty můžou na účast na olympiádě zapomenout. V tuzemsku populární Counter-Strike: Global Offensive se spoustou střelby a hraním za teroristy na ni snad ani nikdy myslet nezačal.

Přitom právě ony „násilné“ hry jsou mezi diváky nejpopulárnější a jedním z důvodů diskuze o zahrnutí esportů na olympijských hrách je jejich atraktivita pro mladé. Olympiáda totiž pro nejmladší věkové kategorie přestává být divácky atraktivní a právě disciplíny z esportových řad by tohle mohly změnit. Ale spíš ne, pokud oněmi disciplínami budou karetní hry a fotbal s autíčky, zatímco na Twitchi lámou rekordy streameři z principu velmi násilného Fortnite.

Nejnovější články