Online středověk v Life is Feudal připomíná Rust, Minecraft i Mount & Blade
zdroj: tisková zpráva

Online středověk v Life is Feudal připomíná Rust, Minecraft i Mount & Blade

30. 9. 2014 12:02 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Předběžný přístup do survival onlineovek patří mezi aktuální hity. Nejde jen o DayZ, Rust a třeba i Minecraft. Je mnoho povolaných, už ne tolik vyvolených, ale přijde mi, že v tomto specifickém žánru relativní novinka Life is Feudal: Your Own vystupuje z řady důrazem na kooperaci hráčů a konstruktivním základem, který není jen o třískání dalších hráčů po hlavě a samozřejmě zasazením do středověku.

Alfa verze Life is Feudal: Your Own je k dostání v early access na Steamu za 30 euro, ale jestli jsem měl někdy cukání dát peníze za předběžný přístup, tak v tomto případě. Základ hry je podobný Rust. Jste sám, se svou postavou budujete všechno od základu od výbavy až po přístřešek, cvičíte různé schopnosti a někdo vás může zabít. Ale zároveň tenhle základ tak docela neplatí.

Z reakcí a recenzí hráčů jde vyčíst, že spíše než ladění do survival stylu, kdy se bojíte o svůj život, jde Life is Feudal: Your Own cestou náročné kooperace. Vše trvá dlouho, pokud nespolupracujete a vlastně i spolupracovat musíte, protože je třeba disponovat různými specializacemi pro zpracování surovin. Jejich těžba samozřejmě hraje velkou roli a projevuje se na samotném světě, kdy můžete kromě kácení stromů třeba vykopávat podzemní tunely. Ale platí, že ve více se to lépe táhle a hlavně staví.

Life is Feudal: Your Own zdroj: tisková zpráva

Zdá se, že vývoj ve Life is Feudal: Your Own je přirozeně socializační. Hráči si musí pomáhat při stavbě, proto mají tendenci se shlukovat do společenství, odsud vznikají vesnice, které mají tu kováře, tu alchymistu, truhláře atd.

Po čase vznikne potřeba chránit domy a pole s obilím, takže postavíte palisádu, a když se daří, expandujete, přibudou kamenné domy, hradby a z vesnice se pomalu stává město. Což by mělo pár desítek hodin zabrat.

Nestanete se hned rytířem v těžké zbroji. Zpočátku jste rádi za nějaké normální ošacení a jednoduché zbraně, ale časem by mělo dojít i na pěchotu, jízdu a tak dále.

zdroj: Archiv

Boj funguje na zdánlivě podobném systému jako v Mount & Blade, ovšem podle reakcí hráčů je hodně znát, že jde o alfa verzi hry. Základem je se do protivníka trefit, přičemž občas zahapruje dosah zbraně. Potěšující je ale fakt, že boj není hlavní náplní hry. Naopak si ve spojitosti s Life is Feudal: Your Own nejčastěji přečtete, jak se podařilo nějaké komunitě vybudovat dům, hlásku, palisádu, hradby...

Momentálně běží verze pro 64 hráčů a případné překlopení do modelu klasické onlineovky se bude odvíjet od prodejů early access verze. Upřímně bych byl ale raději, kdyby se tvůrci zaměřili na tuto „omezenou“ verzi, než aby se věnovali vzdušným zámkům. Není třeba mít stovky hráčů, když si těch 64 může klidně vystačit a tvořit vlastní komunity, které pak případně budou politikařit.

I když vás odkážu na své varování, že early access je věc velmi nestálá a nic nezaručuje, současně jedním dechem dodávám, že Life is Feudal: Your Own vypadá vážně lákavě. Další informace, zda hra stojí za vaší investici můžete načerpat na Steamu či oficiálních stránkách.

Nejnovější články