OnLive bude pod novým majitelem fungovat jako doposud
zdroj: tisková zpráva

OnLive bude pod novým majitelem fungovat jako doposud

20. 8. 2012 16:58 | Téma | autor: Adam Homola |

Update - Jednu věc je třeba na nenadálém konci a znovuzrození streamovací služby OnLive ocenit: všechno se odehrálo rychle a bez zbytečných mediálních a jiných štrapácí. Počínaje pátkem přestala stará firma existovat a s ní zanikly i všechny dluhy, ale i potenciální podíly, takže třeba bývalý šéf Steve Pearlman stoprocentně odejde s prázdnou. Od toho samého dne pak začíná fungovat OnLive znovu pod novým majitelem a se stejným portfoliem služeb, aby žádný z uživatelů vlastně nic nepoznal.

Zatím není jasné, kdo vlastně všechny technologie, patenty, práva atd. na OnLive koupil, tisková zpráva se ale zmiňuje o jedné z větví kapitálové firmy Lauder Partners, která byla ostatně původním investorem OnLive v roce 2009. Zvolený způsob převodu/koupě OnLive, který zahrnoval likvidaci původní firmy a vznik firmy nové, neumožnil převod závazků a tedy ani zaměstnanců. Více než polovina z nich však prý našla v nové firmě uplatnění a ten zbytek, ten se holt musí o sebe nějak postarat.

Nová firma slibuje, že OnLive bude nadále fungovat stejně, jako do teďka a pro uživatele se tedy nic nemění. Dokonce prý máme v blízké době čekat oznámení nových partnerství a služeb, ale to spíš bude taková ta obecná fráze, obvyklá pro podobné tiskové zprávy. Nový vlastník OnLive přitom stále vidí v cloudovém hraní budoucnost a doufá, že se mu podaří využít základnu zhruba 1,5 milionů aktivních uživatelů lépe, než doposud. A tím využitím je samozřejmě myšlena konverze z uživatelů na platící zákazníky, kterých bylo doposud „pouze“ okolo  1600 – 1800 (zdroje informací se v tomto rozchází). Ale o tom už jsme psali o pár řádků níže v původní zprávě.

Původní zpráva z 19. 8. - Podivný “konec” OnLive, o kterém jsme vás informovali v pátek, ještě nekončí. Bývalí zaměstnanci zrovna nedrží bobříka mlčení a neostýchají se média zásobovat novými a novými interními informacemi. Dokonce i těmi, které šéf OnLive, Steve Perlman, říkal na poslední páteční poradě. Z ní teď vyšlo najevo několik zajímavých čísel. Především počet uživatelů a serverů, kde je obří nepoměr. No posuďte sami, 8 000 serverů na 1 800 uživatelů?

OnLive se pořád ohánělo frází “dva miliony uživatelů.” Teď víme, že šlo pouze o registrace. Mezi registracemi a skutečnými platícími uživateli, kterých bylo prý jen 1 600 a v dobách největšího návalu 1 800, je propastný rozdíl. A udržovat kvůli tak malému množství hráčů osm tisíc serverů? Jenže OnLive bylo vázané dlouhodobými smlouvami a firma se tak malému zájmu nemohla flexibilně přizpůsobit.

“Neexistoval způsob, jak bychom mohli tehdy odhadnout počet serverů, které budeme potřebovat. Tak jsme jich nakoupili doslova tisíce, včetně veškerého vybavení a sítí, které k tomu byly. Jak pak můžete vydělávat, když máte 8 000 serverů a 1 600 lidí?,” položil si řečnickou otázku Perlman na poslední poradě. OnLive holt očekávalo mnohem větší zájem, než jaký se v reálu dostavil. Předběhla firma s technologií streamování her svoji dobu? O pár let určitě.

Jenže problém nebyl jen s velkým množstvím serverů. OnLive zaměstnávalo téměř 200 lidí. Perlman se sice pochválil, že během ekonomické krize neměli jediný výpadek a nepropustili ani jednoho člověka. Firma se jednoduše neuměla, nebo nechtěla přizpůsobit malému počtu uživatelů ani po personální stránce, když to nešlo ze strany serverů. Jakkoliv teď sice všechny propustili, tak podle zdrojů Joystiqu dostalo pozvání do nové firmy méně, než padesát procent bývalých zaměstnanců. Zdroj spekuluje, že se reálné číslo blíží spíše dvaceti procentům.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Novou firmu, jejíž jméno, vedení nebo cokoliv jiného zatím Perlman úspěšně tají, bude vlastnit nový majitel. Trochu překvapivě to podle zdrojů Joystiqu nemá být žádná velká firma, ale jeden člověk. Člověk s dostatečnými finančními prostředky, který prý věří, že OnLive je budoucnost všeho. Perlman ho svým zaměstnancům na poradě popisoval jako mimořádného člověka, který se pohybuje v oblasti rizikového kapitálu a je tam velmi úspěšný a známý.

Když Sony nedávno koupila Gaikai, začalo se spekulovat, kdo by mohl koupit konkurenční OnLive. Mohl to být Microsoft, EA, smysl by to dávalo i pro Valve, Activision a další velikány herního průmyslu. Nelogické by to nebylo ani pro technologické giganty typu Google či Apple. Případně by do firmy mohl vstoupit nějaký “cizí” investor, například z Asie. Prodej Gaikai prý v OnLive zvedl náladu vedení. Potvrdilo se jim, že to, co dělají, má smysl a budoucnost. OnLive prý sice mělo za ty roky několik nabídek ke koupi, ale nikdy žádnou nepřijalo.

Jenže zhruba v době, kdy Sony koupila Gaikai, přiklepli OnLive konečně patent, o který si žádali už dávno - patent na streamování her. Tady by mohla Sony se svojí novou akvizicí ošklivě narazit. “Garantuji vám, že někdy v budoucnu půjde Steve před soud a usoudí je za krádež našich nápadů k smrti,” řekl anonymní zdroj.

Nejnovější články