OnLive bude předinstalovaná do všech Google TV
zdroj: tisková zpráva

OnLive bude předinstalovaná do všech Google TV

16. 11. 2012 11:04 | Téma | autor: Adam Homola |

Po nedávných zprávách o konci a znovuzrození OnLive se mohlo zdát, že Gaikai, které koupilo Sony, vyhrálo. OnLive prohrálo a jen zázrakem nezaniklo. Když máte hromady serverů, zaměstnanců a jen 1 800 uživatelů, nevypadá to dobře. Jenže služba žije nerušené dál a má nakročeno k poměrně světlé budoucnosti. Streamování her se bude jedině rozšiřovat a OnLive na to jde mazanou oklikou - přes chytré televize. Aktuálně totiž LG a OnLive oznámili, že služba pro streamování her bude předinstalována v každé Google TV od LG.

Navíc se OnLive dostane formou aktualizace i do starších modelů Google TV, ovšem do úplně prvního modelu ne. Google TV je na tom zatím tak trochu jako operační systém Chrome OS a s ním svázané Chromebooky. Je jasné, že v tomhle je budoucnost a každý bude mít časem doma něco jako Chromebook (lehký OS, zbytek v cloudu) a chytrou televizi, která zvládá aplikace, hry a internet levou zadní. Zatím se Google TV, podobně jako Chromebooky, ale neprodává zrovna jako rohlíky a její nástup na trh je pozvolný.

K novému modelu Google TV od LG navíc nebudete potřebovat onu OnLive mikro konzoli. Stačí si jen dokoupit bezdrátový gamepad, který vychází na 50 dolarů a můžete začít hrát. Samozřejmě je potřeba dobrý internet, ale víc už nic. S tím, jak se budou v následujících letech rozšiřovat chytré televize a dobrý internet, má OnLive nakročeno k solidnímu úspěchu, v dlouhodobém měřítku.

Co přesně bude dělat Sony s Gaikai zatím nevíme. Spekuluje se, že by mohli přes ni vyřešit zpětnou kompatibilitu mezi další předchozími generacemi PlayStationu a tou budoucí a byly by asi sami proti sobě, kdyby Gaikai nezabudovali do svých Bravií. Mimo to se můžeme jen dohadovat, jestli Sony bude licencovat Gaikai i jiným výrobcům televizí, nebo si nechá technologii pro svá zařízení. OnLive žádného herního majitele nemá (dříve o ně měl prý zájem Microsoft, který odmítli), takže se může rozšířit teoreticky kamkoliv, bez ohledu na výrobce.

Taky vás napadlo, jaký to bude mít dopad na další generaci konzolí? Ty by měly vyjít příští rok a ze začátku budou asi ještě v pohodě. Ale už současná generace trpí pod tlakem mobilních telefonů a tabletů, na kterých se hraje víc a víc. Tablety a telefony jsou přitom na jasném vzestupu a trávíme s nimi více a více času, včetně her. Pak tu máme stále lepší free to play hry v prohlížeči a když dostane další generace konzolí nového konkurenta v podobě streamovacích herních služeb, které budou zabudované v televizích?

Pak se nabízí otázka, proč si kupovat next gen konzoli za patnáct tisíc, a pak hry za tisícovku, když si za stejnou cenu koupíte chytrou televizi, předplatíte si za pár dolarů na měsíc OnLive a budete hrát ty stejné hry? Pro náš trh je to samozřejmě ještě docela daleko, ale pro Ameriku je to poměrně reálná představa. Nebude to hned, ale kdo ví, jak na tom budou herní platformy za pět let? Vzpomeňme, jak na tom byly herní platformy před pěti lety...

Nejnovější články