OnLive se rozprodalo jen za necelých 5 milionů dolarů
zdroj: tisková zpráva

OnLive se rozprodalo jen za necelých 5 milionů dolarů

12. 10. 2012 10:15 | Téma | autor: Adam Homola |

Tak dlouho se chtěli prodat, až je nikdo nechtěl. Nejdřív se OnLive nabízelo za stovky milionů dolarů. Zájemci by byli, ale ne za tolik. Čekalo se čekalo, až se firma dostala do problémů. O jejím konci, znovuzrození a transformaci na novou firmu jsme psali nedávno.

Jakkoliv špatně to ze začátku znělo, nakonec to dopadlo docela dobře. Ze starého OnLive vzniklo nové OnLive a služba funguje nerušeně dál. Zas takové terno to ale nebylo. Teď se totiž ukázalo, že firma se prodala za necelých pět milionů dolarů. Směšná částka v porovnání s 380 miliony, které dala za konkurenční Gaikai Sony.

Informace o částce 4,8 milionu dolarů, které zaplatil investor Gary Lauder, vzešla z dopisu věřitelům. Ti chudáci dostanou jen 26 centů za každý dolar, který ve firmě vlastnili. Firma je navíc k tomu ještě zadlužená. Původně se očekávalo, že dluhy OnLive se budou pohybovat někde mezi 30 a 40 miliony dolarů. Nakonec jsou prý menší, protože se nové OnLive podařilo s některými partnery dohodnout.

Mohli šéfové OnLive vytřískat z insolvence víc, než necelých pět milionů? Prý těžko. Vzhledem k okolnostem to bylo podle Weinberga, který firmě s insolvencí pomáhal, to nejlepší možné řešení, ve které mohli doufat. Nejlepší to ale není ani pro firmy, kterým OnLive dluží peníze. Nejde jen o velké společnosti a partnery, ale Mercury News uvedli, že firma dluží 2 000 dolarů i místní pekárně. Což je pro pekárnu problém, protože se nemá jednat o velký řetězec, ale malou rodinnou pekárničku v Palo Altu.

“Když plánované způsoby financování nevyšly, zbyla firmě jen hrstka možností. Přechod touto neočekávanou událostí nebyl jednoduchý, ale firma je díky tomu mnohem zdravější,” prohlásilo ve svém vyjádření nové OnLive.

Kdyby prý nedošlo alespoň k takovému odkupu k jakému došlo, tak by se po OnLive asi slehla zem definitivně. Podle Weinberga by jednoduše nezbylo dostatek kapitálu na zafinancování nákladů potřebných pro zachování patentů a ostatního duševního vlastnictví firmy. Jinými slovy by z toho už tolik nevytřískali a zbyla by jen nucená aukce, kde by se to rozprodávalo kus po kusu. Tak jako se to teď děje v případě 38 Studios, kteří udělali Kingdoms of Amalur.

Nejnovější články