“Patentový troll” Langdell prohrál, přišel o známku Edge
zdroj: tisková zpráva

“Patentový troll” Langdell prohrál, přišel o známku Edge

19. 4. 2013 16:00 | Téma | autor: Adam Homola |

Patenty a ochranné známky jsou bolehlavem nejedné korporace, ale občas dokážou zaprudit i na našem herním písečku. Zatímco Google, Apple, Microsoft, Samsung a podobné firmy na tohle mají celé týmy a řeší patenty a s nimi spojené soudy v podstatě neustále, u her tyhle věci zase tak často růžky nevystrkují. O to je pak ale konflikt výraznější, když už s tím někdo přijde. Jako před několika let Tim Langdell s jeho firmou Edge Games Inc. Ten měl zaregistrované ochranné známky kolem slůvka “Edge” a na základě toho se snažil na herních firmách vytřískat peníze. Teď se, po mnoha letech, celý případ konečně definitivně uzavřel.

Nejde přitom jen o Mirror’s Edge, což by byl pro Langdella jistě tučný úlovek, ale prudil třeba i malé nezávislé vývojáře ze studia Mobigame. Ti přišli s malou (nejen) mobilní hrou EDGE a kvůli sporům s Langdellem ji museli z AppStore dokonce stáhnout. Každopádně teď je zpátky a jako oslavu ji dali tvůrci do slevy. Nejen že Langdell u soudu neuspěl a z herních firem žádné peníze nedostal, o své ochranné známky přišel. Langdell neměl ochrannou známku jen na “Edge”, ale také na “The Edge”, “Gamer’s Edge” a “Cutting Edge”.

Už v roce 2010 dostal Langdell od soudce jasnou zprávu o tom, že jeho ochranné známky nejsou platné, ale teprve teď je to opravdu oficiální a černé na bílém. Kalifornský soud se postavil na stranu herních firem a dal U.S. Department of Commerce Patent and Trademark Office příkaz ke zrušení těchto patentů. Mirror’s Edge a EDGE samozřejmě nejsou jediné hry s tímhle slůvkem v názvu, takových her bychom našli desítky, ale v celém případu figurovaly nejprominentněji.

Ke zrušení ochranných známek podle oficiálních dokumentů došlo 17. dubna 2013 a celý případ se tím už definitivně uzavřel. Langdell sice ještě poslal soudu protestní dopis, ale tím se už asi nic nezvrátí. “Vytvořit EDGE nám trvalo dva roky a pak jsme na tenhle den čekali další čtyři roky. Tenhle příběh je šest let našeho života, ale teď už má EDGE před sebou naprosto jasnou cestu. Jsme moc rádi za všechny oběti trademarkových trollů, pravda a spravdelnost zvítězily!,” napsal nadšeně na web David z Mobigame.

Nejnovější články