Piráti na Androidu plundrují Football Manager
zdroj: tisková zpráva

Piráti na Androidu plundrují Football Manager

25. 4. 2012 13:54 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Když se dnes řekne pirátství, hned člověku přijde na mysl krom Somálska i PC scéna, ať už v kontextu obvinění, nebo naopak obrany. Studio Sports Interactive se ale nyní podělilo o své statistiky ohledně pirátění mobilní verze populárního Football Manageru. A jsou to čísla věru nepěkná. Football Manager Handheld, jak se mobilní verze simulátoru jmenuje, sice není tak promakaná jako aktuální ročník PC verze, ale určitě zabaví, a kdo si pamatuje starší ročníky, tak ví, že si s nimi v ničem nezadá.


Hra se objevila na iOS zařízeních a před dvěma týdny i na zařízeních s Androidem. A právě tady dostala hra a distributor pořádnou ránu mezi oči. Podle posledních čísel je totiž poměr koupených a ukradených kopií 1 ku 9. Hru je snadné ukradnout, protože nemá žádné DRM. Když k tomu přidáte podle Milese Jacobsona z SI fakt, že Android je prý velmi populární v regionech, které mají k pirátství tendence, dostanete jedny z nejhorších čísel, jaké Sports Interactive viděli.

Podle Jacobsona jde dobře sledovat počet ukradených kopií díky tomu, co zároveň vytváří další ztráty. „Servery stojí peníze. Skrze ně se stahují nové skiny, skrze ně funguje podpora a to i přímá - divili byste se, kolik pirátů se obrací na zákaznickou podporu. Přidejte k tomu náklady na projekty k lepší ochraně, náklady na odstraňování pirátských linků, tohle všechno stojí čas a peníze, které bychom mohli upotřebit jinde“.

Sports Interactive tak musí i kalkulovat s tím, zda je tedy vydání hry na Android profitabilní. „Zatím jsme svých cílů nedosáhli. Pořád věřím, že se postupem času dostaneme na smysluplná čísla, ale je opravdu velmi iritující, když vidíte, že tolik lidí má rádo výsledek naší práce, tráví ve hře nespočet hodin, ale nemyslí si, že bychom si zasloužili dostat za tu práci zaplaceno“, pokračuje Jacobson.

Jacobson jasně říká, že pokud hra nedosáhne určitého zisku, další díly nebudou. Nechce ale celou platformu Androidu zatratit, protože stále vidí lidi, kteří jsou ochotni za hry platit. A rovnou reaguje na tradiční argument, který se v diskusi o pirátství objevuje. „Určitě není pravda, že každá ilegálně stažená kopie představuje hru, jíž by si ten člověk jinak koupil. Ale určitá část z těchto kopií by jinak zakoupena byla a i kdyby to bylo deset procent, pro vývojáře by to byl obrovský rozdíl. Velmi často je to rozdíl, který určuje, zda bude studio či série pokračovat. Neexistuje žádná omluva pro jakoukoliv formu pirátství. Pokud nechcete za naši hru platit, neplaťte, ale ani ji tedy nehrajte. Hraní je forma zábavy, ne součást lidských práv“.

Nejnovější články