PlayStation slaví 70 milionů prodaných kusů, Switch 10 milionů, Xbox mlčí
zdroj: tisková zpráva

PlayStation slaví 70 milionů prodaných kusů, Switch 10 milionů, Xbox mlčí

14. 12. 2017 10:47 | Téma | autor: Adam Homola |

Minimálně dvěma ze tří konzolí se daří. I tak bychom mohli zestručnit aktuální tiskové zprávy, v nichž se Sony i Nintendo plácají po zádech. PlayStation 4 i Switch se prodávají jako rohlíky, a to si zástupci některých vydavatelů před uvedením současné generace konzolí mysleli, že o ně nebude mít nikdo zájem.

PlayStation 4

Sony jako jediná z trojice výrobců konzolí nevydala letos žádný nový hardware, přesto je na koni. Slaví totiž pokoření mety 70 milionů prodaných konzolí PlayStation 4. Oficiální tisková zpráva přitom nerozlišuje mezi PlayStation 4 a PlayStation 4 Pro a prodeje druhé jmenované konzole nijak neupřesňuje.

Ke 3. prosinci letošní roku se vedle 70 milionů PS4 prodalo také přes 2 miliony kusů headsetů pro virtuální realitu PlayStation VR, pro kterou je k mání 150 herních titulů a jejich prodeje činí 12,2 milionu kopií.

Co se týče her pro PlayStation 4 obecně, může se Sony pochlubit celkem 617 miliony kopií prodaných her. Opět se zde nerozlišuje ani nespecifikuje, jakou měrou se na celkovém čísle podílely prodeje v kamenných obchodech a prodeje na PlayStation Store. Počítají se nicméně oba způsoby.

Zatím nejprodávanější konzole Sony a zřejmě i nejprodávanější konzole vůbec, PlayStation 2, má na kontě něco kolem 155 milionů kusů. Do takového numera má PlayStation 4 ještě daleko, ale není bláhové si představit, že by mohla v roce 2019 padnout meta 100 milionů prodaných kusů PS4. Pokud by pak Sony konzoli zásadně zlevnila a dostala ji ještě na další trhy, kde zatím není, mohla by čistě teoreticky, v horizontu dalších několika let, pokukovat i po svém vlastním rekordu.

zdroj: Archiv

PlayStation 4 totiž obecně vzato za PS2 nijak nezaostává a jeho prodeje více či méně kopírují svého veleúspěšného předchůdce. Ten měl po čtyřech letech na trhu zhruba jen o milion kusů víc, než má v tuto chvíli, taktéž po čtyřech letech na trhu, PS4.

Sony má přitom pořád velkou výhodu ve svých interních studiích, která pro konzoli neustále připravují nové exkluzivní hry. Momentálně je oznámen například nový God of War, ambiciózní Ghost of Tsushima, tajemný Death Stranding, nebo třeba Spider-Man, Shadow of the Colossus, The Last of Us: Part II, Days Gone, Detroit: Become Human a další menší hry.

Nové Uncharted či pokračování Horizon Zero Dawn sice oznámeno není, ale bylo by s podivem, kdyby Sony nechala takto zajímavé a úspěšné značky ležet ladem. PlayStationu 3 se mimochodem prodalo celkem něco kolem 84 milionů kusů.

Switch

Šampaňské mohou bouchat také v centrále Nintenda. Japonský vydavatel a výrobce aktuálního hitu Nintendo Switch se totiž pochlubil pokořením mety deseti milionů. Právě tolik kusů Nintendo Switch se prodalo, a to je konzole na trhu teprve od března letošního roku.

Switch je na tom tak dobře, až má nakročeno k pokoření celoživotních prodejů svého předchůdce Wii U během jediného roku. Minulé konzole Nintenda se totiž za více jak pět let na trhu prodalo pouhých 13 milionů kusů, což je ještě o nějakých zhruba 8 milionů kusů méně, než se prodalo Nintendo GameCube.

Těžko zatím odhadovat, jestli si Switch někdy sáhne na masivní prodeje Nintendo Wii, která má na kontě přes 100 milionů prodaných kusů. Na takové posuzování je příliš brzy, nicméně podobně jako v případě PS2/PS4 vychází z porovnání Wii/Switch nová konzole Nintenda velice dobře. Wii totiž mělo po osmi měsících na trhu na kontě cca 9,5 milionu kusů.

zdroj: Archiv

Za velký úspěch Nintendo Switch může spousta faktorů, ale je bez pochyb, že jedním z hlavních taháků jsou hry. Nintendo se poučilo a vydání svých velkých her letos naplánovalo tak, že na konzoli bylo pořád co hrát, nemluvě o velice slušné a rozrůstající se podpoře ostatních vydavatelů.

Tituly jako Super Mario Odyssey, Mario Kart 8 Deluxe a The Legend of Zelda: Breath of the Wild přitáhly a neustále přitahují ke konzoli davy hráčů. V příštích měsících čeká Switch také nemalá nálož nových her, či portů starších her z jiných konzolí a PC.

Chystá se například Kirby Star Allies, Bayonetta 1, 2 a 3, Wolfenstein II: The New Colossus, Shovel Knight: King of Cards, Payday 2, Octopath Traveler, Yoshi, Super Meat Boy, Steep, Yooka-Laylee, Lost Sphear a spousta dalších menších her. Nintendo také v příštím roce konečně spustí odloženou placenou online službu pro Switch.

Xbox

O prodejích Xboxu One můžeme jen spekulovat. Microsoft byl pozadu od začátku současné generace konzolí a propast mezi úspěšným PlayStationem 4 a slabším Xboxem One se prohlubovala natolik, že v roce 2015 přestal Microsoft konkrétní čísla prodejů zveřejňovat.

Namísto toho zástupci Microsoftu zveřejňují nicneříkající čísla jako například fakt, že hráči na Xbox Live během loňského listopadu a prosince strávili 3,9 miliardy hodin. Podobně nesmyslná čísla jsou irelevantní, protože je nelze, na rozdíl od prodejů, s ničím konkrétním porovnat.

Nicméně můžeme alespoň na závěr zmínit některé odhady, které tipují počet prodaných Xboxů One na něco přes 30 milionů kusů. Pořád jde ale pouze o odhady analytiků a jiných firem, nikoliv oficiální čísla Microsoftu.

Nejnovější články