Po kontroverzi s mikrotransakcemi musí šéf Borderlands 3 vysvětlovat změnu dabéra Claptrapa
zdroj: tisková zpráva

Po kontroverzi s mikrotransakcemi musí šéf Borderlands 3 vysvětlovat změnu dabéra Claptrapa

6. 5. 2019 13:04 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Minulý týden bylo kolem Borderlands 3 a jejich mikrotransakcí poměrně horko. Začalo to tím, že šéf studia Gearbox Software Randy Pitchford prohlásil, že ve hře žádné mikrotransakce nebudou. Ostatní oficiální zdroje ale tvrdily opak, až konečně i vydavatel 2K Games potvrdil, že ve hře budou kosmetické mikrotransakce. Randymu to ale nestačilo a pustil se do původního dabéra Claptrapa.

David Eddings byl součástí společnosti Gearbox Software po víc než deset let. Mezi hráči se proslavil tím, že se postaral o dabing otravného robůtka Claptrapa ze série Borderlands. Dle jeho slov ale nedostal za svou práci zaplaceno. Dočkal se pouze standardního platu za běžnou práci, ale dabing navíc mu nikdo neproplatil.

Když mu pak bylo nabídnuto, aby i v případě Borderlands 3 daboval stejnou postavu, poprvé požádal o skutečnou odměnu za svůj výkon, ale nebylo mu vyhověno (tou dobou už v Gearboxu nepracoval). Doslova na svém Twitteru prohlásil, že si ho prý společnost najednou nemohla dovolit a utrousil kousavou poznámku směrem k Pitchfordovi a jeho 12 milionům dolarů, které měl obdržet jako tajný bonus od 2K přímo do své kapsy, za což i čelil žalobě.

Randy Pitchford se k Eddingsově tweetu vyjádřil slovy, že je Eddings zahořklý a nespokojený po ukončení pracovního poměru v Gearboxu. Zároveň ho prý nikdo do ničeho nenutil a u trojky mu bylo nabídnuto dvakrát víc peněz, než je v branži běžné, ale Eddings přesto nabídku odmítl.

zdroj: Archiv

K celé situaci se vyjádřila i samotná společnost, která upřesnila, že svým zaměstnancům nabízí zcela dobrovolnou možnost dabování postav ve hrách. A protože Eddings už nebyl zaměstnancem, byla mu nabídnuta standardní výše v herním průmyslu. Což je tedy v rozporu s tím, co tvrdí Pitchford, ale na nejasnosti spojené s touto osobou jsme už poměrně zvyklí.

Buď jak buď, Claptrapa nakonec dabuje Jim Foronda, který se dříve postaral o hlas například Mighty Maska z Dragon Ball Z Kai.

Claptrap zároveň není jedinou postavou, která přichází o původního dabéra. Do hlavní série Borderlands totiž zavítá Rhys z Tales from the Borderlands, ale u mikrofonu už nebude Troy Baker, který má rovněž problémy s Pitchfordem. Zastoupí ho Ray Chase, dabér Noctise z Final Fantasy XV.

Borderlands 3 vychází 13. září v Epic Games Storu, na PlayStationu 4 a Xboxu One. Už jsou venku i první záběry z hraní, ze kterých je patrné, že k velkým změnám oproti dvojce nedojde. Více v samostatném článku.

Nejnovější články