Podle Pachtera nebude Wii U fungovat
zdroj: tisková zpráva

Podle Pachtera nebude Wii U fungovat

17. 7. 2012 16:48 | Téma | autor: Adam Homola |

Známý nejen herní analytik společnosti Wedbush Securities, Michael Pachter, je svým přístupem k next gen aktivitám Nintenda známý. Už dávno tvrdil, že by mělo Nintendo udělat HD následovníka Wii mnohem dřív, než v roce 2012, jinak že prodeje půjdou strmě dolů. A měl pravdu. Wiičko vyletělo hrozně rychle nahoru, dost dlouho se na špici drželo, ale teď už to dávno není tak žhavé a prodeje jsou výrazně menší. Trh se nabažil, přestože by i současné prodeje mohly obě konkurenční konzole závidět. Nintendo ale zkusí letos své štěstí s novou konzolí Wii U a Pachter nevěří, že by mohlo Wii U fungovat.

Podle Pachtera se prý jedná o řešení pro problém, který neexistuje: “Někoho napadlo udělat z ovladače tablet, ale ono není a nebude moc her, které to budou využívat,” řekl Pachter na konferenci Develop minulý týden, jak reportuje CVG. Tabletový ovladač prý jednoduše nebude stimulovat prodeje a nebude to ten hlavní tahák. S relativně originálním Wiičkem mělo podle Pachtera Nintendo štěstí, které ale podruhé už nezopakuje. To je alespoň názor pana analytika.

Kolosální úspěch Wiička byl tak trochu překvapením, tak trochu štěstím. Nintendu vyšel velký risk, když vsadili na hardwarově zastaralou konzoli, alespoň v porovnání s Xboxem 360 a PlayStationem 3. Wii U taky po hardwarové stránce nebude žádný next gen, výkon bude jen srovnatelný se současnou generací konzolí. Bude to stačit i tentokrát? Navíc když se stále množí více a více náznaků, že nový Xbox a PlayStation vyjdou už v roce 2013?

Pachter samozřejmě komentuje případný prodejní úspěch či neúspěch konzole, o kvalitu her teď ani moc nejde. Nikde asi příliš nepochybuje o tom, že minimálně Nintendo samotné dokáže tablet nějak fikaně využít a vyprodukuje velmi kvalitní tituly. Tak jako vždycky. Bude zase ale plejáda skvělých her od Nitenda a starších 3rd party her stačit? Nintendo asi těžko přesvědčí Rockstar, aby vývojáři Grand Theft Auto V trávili několik měsíců vývoje navíc tím, že se budou snažit vymyslet a dobře zpracovat nějakou originální, zábavnou a klíčovou funkci pro tabletový ovladač.

Fanoušků Nintendo her se to ale netýká, ty má Iwata zaháčkované tak jako tak. Čehož si je vědom i Pachter: “Hardcore fanboye Nintenda to nezastaví, ale Nintendo by mohlo vydat kus lepenkové krabice, říct, že se na tom dá hrát skvěle Mario, a fanboyové by si to kupovali.” Jenže pokud by Nintendo s Wii Učkem nechytlo hardcore hráče ani casual hráče (ti teď mají telefony a tablety), nebo by je chytali pomalu, budou jim jen jejich fanboys stačit?

Nejnovější články