Politici z Ameriky i Belgie chtějí zakázat loot boxy ve hrách cílených na děti
zdroj: tisková zpráva

Politici z Ameriky i Belgie chtějí zakázat loot boxy ve hrách cílených na děti

22. 11. 2017 13:40 | Téma | autor: Adam Homola |

Bezprecedentní situace kolem Star Wars: Battlefront II ještě vydáním a hry dočasným zrušením mikrotransakcí nekončí. Valí se jako sněhová koule a nabaluje na sebe další a další problémy. Momentálně se do věci vložili politici z amerického státu Havaj, a belgická herní komise, která dříve problém jen zkoumala, už nyní rozhodla. Podle ní lze označit loot boxy v Battlefrontu za gambling.

Belgické komisi jde primárně o fakt, že propojování peněz se závislostí skutečně představuje gambling, a taková věc je obzvláště nebezpečná pro děti. Belgický ministr spravedlnosti Koen Geens se chce zasadit o zákaz nakupování mikrotransakcí v případě, kdy nakupující neví, co vlastně kupuje. Což se dá aplikovat prakticky na všechny typy loot boxů.

U nich totiž zpravidla znáte jen kategorie předmětů, ale konkrétní předměty obsažené v loot boxu vám hra už nesdělí. Belgická herní komise tak půjde po zákazu, nicméně to potrvá a nebude to hned. Geens naznačuje, že komise půjde nejdříve „za Evropou“, což si vyžádá svůj čas, ale výsledek by měl být dostat tyhle věci z her pryč, jak reportuje VTM.

Pozadu není ani Amerika, konkrétně havajský státní zákonodárce Chris Lee. Ten si nebere servítky, když Star Wars: Battlefront II označil za „v podstatě online casino ze světa Star Wars navržené tak, aby tahalo z dětí peníze.“ Lee si chce na problém posvítit skrze legislativní změny, které by omezily přístup či rovnou zakázaly prodej takových her nezletilým.

Děti totiž podle něj nejsou na gambling psychicky ani emočně vyzrálé. Sám pak dodává, že od toho je ostatně gambling legální až od 21 let. V navazujícím příspěvku na Redditu pak Lee píše, že „tyhle typy loot boxů a mikrotransakcí jsou specificky navržené tak, aby zneužívaly lidskou psychiku stejným způsobem, jak to dělají hry v tradičních casinech.“

Zdá se, že v případech Belgie i Ameriky nejde ani tak o přítomnost loot boxů a mikrotransakcí, jako spíš o fakt, že jde o hru cílenou z nemalé části na děti. Star Wars: Battlefront II má ostatně v Americe rating od organizace ESRB 13+, zatímco evropský rating PEGI je sice o fous vyšší, ale pořád jde pouze o 16+.

V současné chvíli a v nejbližších měsících tak Belgie ani Amerika nejspíš nic moc praktického nezmůžou a míč je na straně EA. Přinejmenším ale dávají do pohybu věci, které mohou třeba za několik let vyústit v regulaci mikrotransakcí a loot boxů ve hrách, které vydavatelé cílí na děti a mladistvé.

Momentálně tu ovšem máme druhý Battlefront, zrovna teď bez mikrotransakcí. Ty se do hry dříve či později vrátí. Kdy to bude a v jaké podobě se jich dočkáme, můžeme jen hádat. A podle zmatků, nedomyšleností a celkové absence vize i plánů na straně EA je pravděpodobné, že to netuší ani oni.

Nejnovější články