Povědomý hlas, cizí obličej. Kde můžete vidět největší hvězdy herního dabingu?
zdroj: tisková zpráva

Povědomý hlas, cizí obličej. Kde můžete vidět největší hvězdy herního dabingu?

23. 11. 2019 7:00 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Hrají herní dabéři a dabérky ve filmech a seriálech? To víte, že ano. Možná budete překvapení, v nakolik bizarních rolích se někteří z nich už stihli objevit, a to i ti velice slavní. A naopak se přestanete divit, že se američtí herní dabéři tak zarputile snaží o upevnění postavení své odborové organizace, aby si na živobytí mohli vydělávat něčím alespoň trochu důstojným.

V posledních letech se v rolích herních postav začíná objevovat stále více tváří známých z televizních obrazovek. Tento článek se ale zaměřuje spíš na pravý opak, na úspěšné herní dabéry, kteří se tak nějak mimochodem objevili i v televizních a filmových rolích. A pak se věnuje i nějakým těm hercům, kteří se ve filmech zas tak moc neuchytili, ale ulovili si krásnou herní roli (nebo několik).

Pokud jste zvědaví na to, jak vypadají známé hlasy bez roušky polygonů, ponořte se se mnou do hlubin filmových databází.

Herní dabéři a dabérky, kteří si odskočili do světa filmů a seriálů

Troy Baker

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Troy Baker je jedním z nejznámějších hlasů amerického dabingu, na svém kontě má přes 400 rolí. Pamatovat si ho můžete třeba jako Joela z The Last of Us, Bookera z BioShock Infinite nebo Taliona z Shadow of War. Jeho herecká kariéra je ovšem o poznání skromnější.

Baker se v roce 2008 objevil v třídílném seriálu Comanche Moon nebo coby odulý Jerome v křesťanském snímku The Imposter. Jeho největší filmovou rolí byl pak před čtyřmi lety Ryan Stone ve sci-fi filmu The Phoenix Incident, který se svezl na popularitě found footage snímků a konspiraci o tom, že tajemná světýlka v arizonské poušti ve skutečnosti signalizovala přílet ufonů.

Není divu, že Troy raději dabuje – v nedávném Death Stranding už se ale kromě jeho hlasu objevila i jeho podoba.

David Hayter

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Davida Haytera proslavily jeho role Snakeů v anglických verzích série Metal Gear Solid. Kromě herectví se věnuje také psaní scénářů, režírování a produkci. Napsal scénáře k prvním dvěma X-Menům, kde se také objevil v miniroli strážce muzea. Střihnul si také hlavní roli jednoho ze tří únosců v hororu Devil’s Mile, který vyniká především nadužíváním triků a je záměrně divný jen proto, aby byl divný bez uspokojivého zakončení. Ale Hayterovi třeba smysl dával, pokud se zvládl orientovat v příběhu všech Metal Gearů.

Nolan North

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Nolana Northa nejspíš znáte hlavně jako Nathana Drakea ze série Uncharted nebo Desmonda z Assassin’s Creed. Objevil se ale také ve spoustě epizodních rolí v seriálech, třeba v Ošklivce Betty, Kriminálce Miami nebo Melrose Place.

Co mě ale dostalo nejvíc, je role otce jedné z hrdinek, Petera Hastingse, v Prolhaných kráskách, které jsem sice coby guilty pleasure viděla celé, přítomnost jednoho z nejvýraznějších herních hlasů mi ale úplně unikla.

Doug Cockle

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Nenápadného plešatého muže byste si asi jen tak nespojili s bělovlasým Geraltem, Doug Cockle je ale jeho hlasem už od prvního dílu Zaklínače. Jakmile vstřebáte tenhle šok, už pro vás nebude problém vyrovnat se s tím, že se tenhle pán objevil v jednom z nejlepších vojenských seriálů všech dob – v Bratrstvu neohrožených si zahrál otce Johna Maloneyho.

Mihnul se také v Captain America: První Avenger v roli doktora nebo v jednom z horších filmů s Christianem Balem, Království ohně.

Jane Perry

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Za relativně obvyklým jménem se skrývá dabérka Diany Burnwood v restartovaném Hitmanovi. Kromě her si kanadská herečka zahrála v množství televizních filmů a věnuje se především divadlu, objevila se ale i v menších rolích v hollywoodských filmech. Vidět jste ji mohli třeba jako delegátku OSN ve World War Z nebo policistku v Tajemství smrti slečny neznámé.

Herci a herečky, kteří si odskočili ke hrám (a občas tam i zůstali)

John DiMaggio

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Johna DiMaggia možná znáte jako Bendera z Futuramy, ale pro mnoho z vás bude ikoničtější jeho role Marcuse Fenixe ze série Gears of War. DiMaggio má opět na kontě hned několik hereckých seriálových rolí, třeba takového barmana v Zákonu a pořádku nebo kapitána lodi v Moderní rodince. Letos se objevil komediální minisérii Historical Roasts od Netflixu, která si utahuje z nejrůznějších historických postav. DiMaggio se objevil v epizodě s Muhammadem Alim, střihnul si v ní roli jeho trenéra Angela Dundeeho.

Camilla Luddington

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Camilla Luddington je hlasem mladé Lary Croft v obnovené trilogii Tomb Raider. Už předtím se ale proslavila rolí Kate Middleton v televizním filmu William & Kate: The Movie, objevila se také v roli svůdné telepatky Claudette v True Blood: Pravá krev. Od roku 2012 je také jednou z hlavních doktorek Jo Wilson v seriálu Chirurgové, který letos vysílá už šestnáctou sérii.

Christopher Judge

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Christopher Judge představuje v restartovaném God of War Krata, v jehož roli nahradil zpěváka a herce Terrence C. Carsona. Stejně jako Claudii Black ho ale z velké části proslavila Hvězdná brána a jeho role Teal’ca, ze které se patrně už nikdy pořádně nevymaní.

Kromě toho si zahrál třeba v miniroli v klenotu Žraločí tornádo 3, v Temný rytíř povstal se zase v titulcích objevuje coby „Mercenary Security #4“. Být elitním jaffským bojovníkem je zkrátka cejch na zbytek herecké kariéry.

Ashley Johnson

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Ashley Johnson se v příštím roce vrátí v roli Ellie do The Last of Us: Part 2, i přes mládí postavy ale herečka letos oslavila 36. narozeniny a má za sebou poměrně dost menších filmových a seriálových rolí. Před Ellie si zahrála třeba servírku v prvních Avengers nebo v romantické komedii Po čem ženy touží.

V seriálu Mrtvý bod je pak speciální agentkou FBI, která vyšetřuje případ ženy, která se probudila na Times Square s tělem plným podivných tetování. Její postava Patterson je zároveň dcerou amerického popularizátora vědy Billa Nye. Slavné tatínky má tahle paní zřejmě v krvi.

James McCaffrey

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Pokud jste někdy hráli Maxe Paynea, hlas Jamese McCaffreyho si určitě pamatujete. Jeho herní kariéra je v tomto případě mnohem kratší než ta filmová a televizní. Ve filmech hraje od roku 1990 a od té doby se mu dokonce povedlo ulovit i pár hlavních rolí v televizních seriálech. Kupříkladu Michaela Paytona ve fantasmagorii Zmije, kde se z bývalého řidiče kriminální organizace stane detektivem a řidičem superauta bojujícím proti zločinu. McCaffrey byl také jedním z členů jednotky v prvních třech sériích seriálu Zachraň mě o newyorských hasičích.

Claudia Black

Dabéři zdroj: tisková zpráva

I Claudii Black si dost možná pamatujete z Uncharted, kde jejím hlasem promlouvá Chloe Frazer, možná ještě zapamatovatelnější je coby Morrigan v sérii Dragon Age. Fanoušci sci-fi ji ale patrně znají ještě mnohem déle, na začátku nultých let totiž hrála důstojnici Aeryn Sun v seriálu Farscape a také divácky oblíbenou Valu Mal Doran ve Stargate SG-1.

Ze sekce „bizár“ se vyplatí zmínit Pandoru z hudebního hororu Královna prokletých o upírech fascinovaných rockovou hudbou.

Mark Hamill

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Marka Hamilla všichni známe coby Luka Skywalkera z Hvězdných válek, seznam jeho dabérských rolí je ale prakticky stejně dlouhý jako jeho herecká filmografie. On sám se považuje za velkého komiksového fanouška, a proto už v devadesátých letech začal svůj hlas propůjčovat Jokerovi. Coby Batmanův nejlepší nepřítel se objevil v animovaných seriálech, v mluvících hračkách nebo zábavních parcích. A taky v množství videoher, z nichž nejslavnější je přirozeně trilogie Arkham od Rocksteady.

Jeho zkušenosti s herním dabingem ale nezačaly s Jokerem. První rolí pro něj byl detektiv Mosely v adventuře Gabriel Knight z roku 1993, díky spolupráci s LucasArts jste ho mohli slyšet i v motorkářské Full Throttle. V blízké budoucnosti by se měl včetně své obličejové podoby objevit v singleplayerové části Star Citizen, kampani Squadron 42.

Yvonne Strahovski

Dabéři zdroj: tisková zpráva

Kariéra Yvonne Strahovski se na herním dabingu zrovna nezakládá. Dabérka Mirandy Lawson z Mass Effectu, na kterou asi žádný fanoušek sci-fi díky jejímu vypasovanému oblečku a oblému pozadí nezapomene, je v první řadě seriálovou herečkou. Proslavila ji role agentky CIA Sary Walker v Chuckovi, v současnosti ji můžete vidět v Příběhu služebnice. Za roli Sereny byla dokonce nominovaná na Emmy. Objevila se také v loňském Predátorovi s českým podtitulem Evoluce nebo v rodinném hororu He’s Out There.

Nejnovější články