Předplatitelé Fallout 1st si ve Falloutu 76 hrají na aristokracii
zdroj: tisková zpráva

Předplatitelé Fallout 1st si ve Falloutu 76 hrají na aristokracii

7. 11. 2019 14:35 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

O nadmíru kontroverzním předplatném Fallout 1st už jste nejspíš slyšeli. Možná vám neunikly ani zprávy, že se někteří hráči rozhodli proti tomuto dělení na platící a neplatící hráče protestovat a ty s předplatitelskou ikonkou nevybíravě vyloučit z komunity. Třídní boj pokračuje dál, někteří předplatitelé totiž zformovali „Apokalyptickou aristokracii“ a jsou rozhodnutí se bránit.

Celá maškaráda kolem předplatného pro Fallout 76 dokonce některé diskutéry přiměla k úvahám, jestli Bethesda ve svém MMO neprovádí jakýsi pokřivený sociální experiment.

Fallout 1st vám za 300 korun měsíčně zpřístupní některé nadstandardní služby v podobě neomezeného skladiště nebo privátních serverů, což se zpočátku neobešlo bez potíží – zásoby ze skladů mizely a privátní servery vůbec nebyly privátní. I přesto se ale našla podstatná skupina hráčů, která je i přes porušení slibu, že Fallout 76 nikdy nebude mít season pass nebo placená DLC, ochotná Bethesdě své desátky posílat.

Co začalo jako nevinný vtípek na třídní společnost a vlastně i její současnou polarizaci, se ve hře brzy stalo krutou realitou. Sociální sítě zaplavily příběhy „buržoazních“ hráčů, kteří si Fallout 1st zaplatili a setkali se s šikanou ze strany „pracující třídy“. Na Redditu se hádají o tom, jestli předplatné je pay-to-win, nebo platícím vlastně žádnou výhodu nenabízí (Proč potom neutratit 13 dolarů měsíčně za něco jiného?).

zdroj: Archiv

Organizované skupinky vznikly na obou stranách, přičemž předplatitelé tvoří výraznou menšinu. Fallout 76 přitom nabízí poměrně málo možností, jak někoho systematicky herně prudit. PvP je z velké části dobrovolné – pokud nepřijmete výzvu k duelu, způsobí vám ostatní jen minimální poškození. V hlavním adventure módu už nemůžete ostatním ničit kempy ani krást věci.

Členové Fallout 1st se ale prý často setkávají se slovními urážkami. „Zmlátili mě, když jsem použil exkluzivní Mothman emote (emote exkluzivní pro předplatitele – pozn. aut.) ve Valtu 51. Minimálně 5-7 lidí v kostýmech medvídků do mě pořád mlátilo,“ napsal na Redditu KATheHuman. Předplatitelé se kvůli podobným excesům často uchylují právě do bezpečí privátních serverů.

„Hodně to změnilo herní dynamiku. Antipředplatitelé jsou hodně toxičtí, takže jsme si ani nemohli povídat o soukromých serverech nebo jiných bonusech, aniž by nám někdo nadával. Začalo to jako vtip, ale stalo se z toho bezpečné útočiště, kde si o předplatném můžeme povídat bez toho, aby na nás útočili,“ řekl Polygonu VectorZarak, zakladatel skupiny The Apocalyptic Aristocracy, která má na Facebooku 400 členů a na Redditu funguje pouze na pozvání.

Z historie víme, že to s aristokracií a buržoazií při střetu s rozzuřeným davem v minulosti mnohokrát nedopadlo příliš slavně, ale dokud Bethesda plebsu nerozdá gilotiny a vidle, je její platící „šlechta“ v případě Fallout 1st na soukromých serverech zřejmě v bezpečí.

Nejnovější články