Přehled nejzajímavějších deskových her za rok 2016
Téma zdroj: tisková zpráva

Přehled nejzajímavějších deskových her za rok 2016

7. 3. 2017 20:00 | Deskovky | autor: Alladjex |

Adrenalin (stránky hry)

Když začít, tak rozhodně na „A“. Czech Games Edition je česká firma, která tvoří a vydává původní deskové hry, mezi které patří i Adrenalin inspirovaný počítačovými hrami, konktrétně střílečkami z pohledu první osoby. Do rukou se každému hráči dostane avatar, který se objeví v herním dómu, nakoupí zbraně a vyrazí do boje. Samozřejmě dokud sám nepadne. Následuje respawn a znovu cesta do arény obdařit protihráče dávkou olova, plamene nebo energetických výbojů.

Hráči se ve svých tazích střídají. Ten, kdo je právě na řadě má k dispozici dvě akce zahrnující pohyb, sbírání nábojů, nákup nových zbraní a střelbu, grilování případně defragmentaci protihráčů. Konec tahu je možné završit přebitím zbraně, tedy pokud je k dispozici dostatek munice.

Deskovky 2016

Adrenalin určuje vítěze podle bodového ohodnocení čili kdo má při závěrečném sčítání víc bodů, vyhrál. Vlastní skóre se obohacuje zejména zásahy protihráčů. Hodnotí se first blood, double kill, kdo se v jaké míře podílel zabití oblíbeného kamaráda apod. Na suchu nezůstanou ani ti, kterým se podařilo dorazit nejvíce polomrtvých chudáků ploužících se arénou.

Stejně jako si ryzí FPS příliš neužijete ve skupině kovaných tahových stratégů, závisí i kvalita zážitku u partie Adrenalinu na partě, s níž se do hry ponoříte. Každopádně s dostatečně odvázanými kamarády jde o hodnotný společenský zážitek.

T.I.M.E Stories (stránky hry)

Proč jsou mezi písmeny v anglickém slovu „čas“ tečky, se dozvíte hned, jak otevřete pravidla z útrob běloskvoucí krabice. Jedná se o zkratku společnosti, která provádí kontrolu a opravy narušení časové kontinuity pomocí tachyonového přenosu svých agentů do minulosti či do budoucnosti.

T.I.M.E Stories vyniká v několika směrech, které ze hry činí jeden z nejzajímavějších kousků vydaných u nás v loňském roce. Protože se jedná o příběhovou hru s větším množstvím textu, je opravu záslužné, že proběhla kompletní lokalizace této originální deskovky do češtiny. Autoři sami v pravidlech zmiňují, že vzpomínají na doby, kdy mohli prosedět hodiny u tradičních RPG her, u nás známých díky Dračímu doupěti jako „hry na hrdiny“. Jenže času na celovíkendová hraní už se nedostává, a tak vytvořili kompromis v podobě deskové hry. Ta využívá principu starých gamebooků, ale rozvijí ho do moderní podoby.

Deskovky 2016

Nejvýznamnější součástí hry je scénář v podobě tlustého balíčku karet. Ten obsahuje lokace, předměty, události a hlavně příběh a záhadu, kterou musí hráči v rolích časových agentů rozlousknout a vyřešit. Málokomu se podaří problém vyřešit v rámci prvního „běhu“. Skupina se proto v několika partiích opakovaně vrací v čase na začátek události. Může tak navštívit nová místa, řešit předchozí konflikty jiným způsobem, promluvit s jinými lidmi. Za všechny akce se platí časem, který je omezený dobou, po jejímž uplynutí jsou agenti vytrženi zpět ze schránek – postav, v nichž se v jiné době pohybují.

Hra vyniká nejen krásnou grafikou, ale i dospělým příběhem. Podobně ale narazíte v souvislosti s vyšší cenou hry na otázku znovuhratelnosti. Silný argument pro vyzkoušení tohoto unikátního francouzského sci-fi RPG je ale i to, že český Blackfire plánuje překlad dalších scénářů.

Pandemic Legacy (stránky hry)

Celosvětová databáze deskových a karetních her boardgamegeek.com čítá přes 80 tisíc záznamů. Na vrcholu žebříčku této mamutí sbírky trůní Pandemic Legacy: Rok 1. Hra vychází z původní úspěšné kooperativní deskové hry se skromnějším názvem Pandemic. V obou inkarnacích se hráči ujímají rolí odhodlaných bojovníků (lékař, technik, vědec atp.), kteří využívají své schopnosti k potírání zákeřných nemocí, jako je například SARS. Proti hráčům stojí hra a její choroby snažící se o eliminaci lidské populace v co nejširším, optimálně pandemickém, měřítku.

Deskovky 2016

Přídomek Legacy označuje relativně nový a inovativní styl hraní. Během hry totiž dochází k událostem, které hru nevratně modifikují. Herní zážitek je následně zcela unikátní pro každou herní skupinu. Některé komponenty se otvírají až v průběhu hraní, občas je nutné pozměnit nebo dokonce zničit některou z karet či přelepit část herního plánu. Postavy mohou v průběhu jednotlivých partií zemřít a není již dále možné využívat jejich schopností. Pandemic Legacy se hraje na 12 až 24 partií. Herní výpravu za viry a bakteriemi je optimální podniknout ve stabilní partě spoluhráčů.

Robinson Crusoe: Dobrodružství na prokletém ostrově

Krásy tropického letoviska uprostřed Pacifiku si v Robinsonovi neužijete. Skupina trosečníků se ocitá na kraji ostrova a snaží se probojovat si svoji cestu k přežití skrze útrapy v podobě proměnlivého počasí, divokých zvířat, ale také při výrobě nástrojů či boji s vlastní neschopností, například při stavbě přístřešku. Hráčům se do rukou dostávají postavy tesaře, vojáka, kuchaře či průzkumníka; každá s jinými schopnostmi a vybavením.

Kooperativní hra vyniká pohlcující atmosférou, kterou buduje pomocí zajímavých mechanismů při práci s kartami událostí. Tzv. karty dobrodružství mají vždy okamžitý dopad a druhý odložený účinek, který tematicky s daným dobrodružstvím souvisí. Ve výsledku se jedná o originální kombinaci strategie a náhody. Hráči ví, co přijde a mohou s nepříjemným efektem počítat. Protože se ale karta vmíchá do balíčku událostí, netuší, kdy přesně konkrétní problém nastane.

Deskovky 2016

Variabilitu zážitku dotváří scénáře. Před začátkem hry si trosečníci jeden z nabízených vyberou. Zvolený scénář dokresluje atmosféru, ale současně přináší nová pravidla, komplikace a výzvy, které je během pokusu o přežití nutné překonat.

Zatímco mnoho deskových her se holedbá nálepkou možné sólo hry, Dobrodružství na prokletém ostrově je epickou jízdou i v jednom hráči. Pokud by někoho exotika této deskové hry – původně polské provenience – zlákala, měl by být ve střehu před komplexními pravidly a netriviální hratelností. Robinson Crusoe je zlomyslná hra a nic neodpouští. Jenže co by byla kooperativní hra bez pořádné výzvy?

Netlačte se. Na všechny se nedostane!

Při výběru jsem řešil, jak jej pojmout. Zaostřit jen na česká vydání? Deskovky, které by mohly lákat nadšené hráče počítačových her? Ani taková kritéria nestačí k tomu, aby se daly probrat všechny zajímavé krabice, které jsou v Čechách od loňska k dostání. V přehledu by třeba leckdo postrádal Blood Rage, vikinskou vykosťovací jízdu, které ale bude na Games věnován samostatný článek. Fanoušci Star Wars mi jistě budou zazlívat nezmínění Star Wars: Rebelie, případně Star Wars: Destiny. Hororová sekce prokleje zamlčení Eldrich Horror. Naštěstí deskové hry netrápí nová GTX1070 ani čekání na Ryzen. Určitě se k nim vrátíme, protože tyhle hry rozhodně nezastarávají.

Nejnovější články