Prince of Persia série je na dovolence, ale vrátí se
zdroj: Ubisoft

Prince of Persia série je na dovolence, ale vrátí se

30. 1. 2013 11:34 | Téma | autor: Petr Poláček |

Jaká je vlastně podle vás ideální prodleva mezi jednotlivými díly nebo hrami v rámci populární série? Rok je málo, na tom se asi shodneme, i když pro některé žánry (sportovní hry) to fungovat přeci jenom může. Dva roky? Tři roky? Deset let? Nebo by vlastně mělo být jedno, jak dlouhá bude prodleva a určujícím faktorem by mělo být ono mytické tvůrčí pnutí v rámci firmy nebo týmu?

Určitě na tohle všechno máte svůj názor a věřte nebo ne, firmy ho mají také, nehledě na to, že musí anticipovat ten váš. Když tedy šéf Ubisoft Montreal Yannis Mallat v rozhovoru pro IGN říká, že starost o jakoukoli značku je dost ošidná věc, tak mu člověk věří. Mallat se takto vyjadřuje v kontextu série Prince of Persia, o níž na rovinu říká: „Musí upoutat pozornost lidí, velkou. Je tedy třeba popravdě říci, že v této chvíli je série Prince of Persia zapauzovaná.“ Vzápětí však Mallat dodává, že to samé se v Ubisoftu stalo spoustě značek, které se pak najednou zvedly k životu s novým titulem, protože vývojáři ho prostě chtěli dělat.

Poslední Prince of Persia hra vyšla v roce 2010, a pokud stojíte o můj názor, skrz naskrz průměrný titul s podtitulem Forgotten Sands si kluci v Ubisoftu mohli odpustit. On tu ale byl ten proklatý Prince of Persia film, takže bylo třeba nějakou hru vydat, aby marketéři byli spokojení… Předtím v roce 2008 vyšla, podle mého moc pěkná, ale obecně trošičku kontroverzní, Prince of Persia hra bez podtitulu a s krásnou jakoby celshadovou stylizací. Takže, co myslíte, je čas na další PoP hru? Podle mého si chlapci v Ubi klidně mohou vzít dovolenku a makat na něčem jiném – minimálně by mohli počkat, až se na trhu usadí nové konzole, aby pro ně mohli připravit opravdu fajnovou PoP hru, ideálně s trošku pohádkovou atmosférou.

Mallat každopádně fanoušky série ujišťuje, že se o svého prince a princeznu bát nemusí: „Určitě přijdeme s něčím, co je pobaví. Prince of Persia je součást Ubi portfolia. Ve skutečnosti děláme se značkami různé pokusy a někdy takovým pokusům buď dáme čas, aby se mohly plně rozvinout, nebo je necháme odpočinout. Prince of Persia je každopádně pro Ubisoft stejně důležitý značka jako jakákoli jiná. A jakmile něco budeme mít, tak to prostě ukážeme.“

Budu se opakovat, ale osobně jsem rád, že PoP série spí, protože s Forgotten Sands se začala nebezpečně blížit zemi, skoro bych i řekl, že začala hubou drhnout o asfalt. A to vidím u mých oblíbených sérií vždycky nerad. Raději počkám dalších pár let na titul, který bude v rámci PoP série posunem, a znovu si zahraju starší díly, než abych se musel dívat, jak Ubisoft chrlí jednu kompilaci, jeden spinoff, jednu marketingovou kravinu za druhou.

A když Yannis Mallat hovořil o těch různých interních pokusech, kterým se dává čas na rozvinutí, nebo se odkládají k ledu, tak je třeba vzpomenout tohle produkční video s názvem „Osiris“, které před necelým půl rokem nahodil na svůj web hudebník Mark Kilian, který skládal hudbu pro demo nějakého projektu Ubisoft Montreal. Právě z něj možná pochází screenshoty, které se objevily loni a mělo se za to, že pochází z pokusu o znovunastartování série Prince of Persia. Těžko říci, jestli Osiri skončil u ledu, nebo se právě „rozvíjí“ do nějaké lepší a vybroušenější podoby.

Nejnovější články