Připravte se na herní adaptaci zombie kroniky World War Z
zdroj: tisková zpráva

Připravte se na herní adaptaci zombie kroniky World War Z

18. 7. 2012 10:50 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Když před pár lety vyšla v zámoří kniha World War Z (u nás se zpožděním vyšla jako...

Když před pár lety vyšla v zámoří kniha World War Z (u nás se zpožděním vyšla jako Světová válka Z), stal se z ní během pár týdnů bestseller. Přitom nepřinesla nic zlomového, jen se chopila prosté myšlenky a její autor Max Brooks ji rozvedl do detailu a velmi čtivou formou. Jde o retrospektivní sérii reportáží, které vypravěč sbírá po světě, jenž se vzpamatovává z globální epidemie zombie viru.


Jasně, zombií máme už tak nějak plné zuby, ale věřte mi, tohle je fakt dobře napsané dílko. Díky tomu, že autor opravdu reaguje v intencích toho, jak by reagovaly jednotlivé vlády i jednotlivci, vytváří velmi plastický obraz toho, jak by podobná katastrofa mohla vypadat. Nu a samozřejmě mu pomáhá i fakt, že píše svižně a poutavě. Pro nás je ale důležité, že se nyní právě tyto zombie podívají i do her.

Paramount Pictures si totiž zajistili práva i na hru a software s tímto titulem. Doplňují tak své portfolio, které začalo zajištěním práv na film, který se už nějaký ten pátek točí a vypadá na velký průšvih. Ačkoliv mají na palubě kvalitní herce v čele s Bradem Pittem, produkce někde selhala, natáčení se táhne, herci jsou nespokojení a první testovací projekce dopadly hrozně.

Ono není divu, protože reportážní styl knihy je dle mne na plátno nepřeveditelný – a platí to podle mne i pro hru. Je sice hezké, že máte zábavnou knihu, která je populární, ale to neznamená, že vytvoříte zábavný film nebo hru, protože se prostě každé médium řídí vlastními pravidly.

Kniha byla populární a čtivá kvůli systému, který moc nemůže v interaktivním médiu hry fungovat. Tvůrci by tedy museli vymyslet nové zápletky a zasadit je do popsaných událostí (jako je třeba první velká bitva zreformované americké armády nebo první bitva předreformní armády, která neuvěřitelně dostala na zadek s hvězdami a pruhy). Což berte jako knižní doporučení. Možná, že se nezařadí mezi nejvýznamnější knihy, které jste kdy četli, ale zaručeně se budete bavit.

Nejnovější články