Professor Layton a tajemství mnohokrát louhovaného sáčku
zdroj: tisková zpráva

Professor Layton a tajemství mnohokrát louhovaného sáčku

24. 12. 2012 12:49 | Téma | autor: Mikoláš Tuček |

Přesně na Vánoce jsme z našeho archivu článků, které se úspěšně (z různých důvodů) vyhýbají vydání, vyhrábli na speciální přání autora (jsou Vánoce, přání se mají plnit) malé temátko od Mikoláše Tučka o sérii her Professor Layton, kterou zjevně miluje. Na to konto navíc svatosvatě slibujeme, že co nejdříve vyjde i recenze zatím posledního dílu Professor Layton and the Miracle Mask - kvůli tomu ostatně celý článek původně vznikal. Pak se to ale nějak zamotalo a... zkrátka si užijte Mikolášovo doporučení jedné bezvadné DSkové série.

Nevzpomenu si na mnoho sérií, u kterých bych poctivě dohrál čtyři díly. Snad Call of Duty (však je to dohromady maximálně 20 hodin), možná Heroes of Might and Magic, ale určitě Professor Layton! Čtyřikrát až do konce a přitom to bylo pokaždé to samé...

Série adventur s koumavým profesorem a jeho pomocníkem Lukem mě chytla (felinofilní kolegyně Trojanová příměr promine) jak pitbull kočku. Protože letos na podzim vyšel revoluční díl na 3DS, který přinesl první velký zvrat v jinak naprosto usedlé sérii, a my se jej chystáme brzy zrecenzovat, pokusím se vás navnadit na předchozí díly, které jste možná minuli. Vždyť jsou inteligentní, chytlavé a zábavné a o kolika hrách tohle můžete s čistým svědomím prohlásit?!

Neopravuj, co není rozbité, zní staré moudro. Autoři série se ho rozhodně drží. Jsou hry, u kterých nás nedostatek inovace přímo uráží, zde spokojeně odpouštíme. Pokud jste hráli jakýkoliv díl, budete jako doma. Obecně je příběh těchto adventur vyprávěn pomocí téměř statických obrazovek, občasná videa dostanete k narozeninám a po cestě řešíte ohromné množství hádanek. A právě o ty zde jde.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Příběhy dávají smysl, byť bývají prošpikované cestováním časem či domestikovanými velrybami a vy co chvíli řešíte nový puzzle! V nabídce je směs logických hádanek, ale i podmínkových úloh typu A sedí vedle B, které nesedí vedle C, kde sedí Déčko? (Dalík bohužel nesedí - ale to je jiný příběh!). Dále v nabídce úkolů najdete poměřování váhami, vymýšlení správných cestiček, úkoly s odstraňováním sirek, doplňovačky, skládačky, bludiště, úlohy na bázi matematiky i logiky, finty jazykové i vizuální, dělení na díly či naopak spojování nejrůznějších tvarů – prostě směs mozkolamů, které znáte z nejrůznějších IQ her. Vsadím levou kouli (pochopitelně levou kouli kocoura kolegyně Trojanové), že 80 % vás bude bavit, a pokud jste chytlaví na podobné výzvy, tyhle DS kartridže vás paralyzují na pěkných pár týdnů.

Prima, testy k vám nebyly milosrdné a dvouciferné skóre IQ není nic, co by si člověk psal do CV. Vrcholem vaší prostorové představy je čtverec a jakékoliv počítaní nad 10 ve vás vzbuzuje obavy. Co v takovém případě? Inu pokud umíte slušně anglicky - což je bohužel naprostá nezbytnost pro tuto hru - můžete se stále spolehnout na systém nápověd.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

V záloze jsou tři (v pozdějších dílech tuším dokonce čtyři) a zatímco na začátku budete proklínat japonské autory, s každou další nápovědou vám bude svítat, až zvoláte heuréka. Anebo taky ne. Každý jsme dobrý v něčem jiném, tak se nenechte odradit prvním neúspěchem. Většinu z hádanek vyřešit nemusíte, a pokud nemáte náladu, klidně se k nim vraťte později, ovšem výzva je samozřejmě najít a vyřešit všechny.

Nápovědu si tradičně kupujete za mince nalezené na svých toulkách herním světem. Ano, je to leckdy trochu otravné proklikávání celé obrazovky (časem pochopíte, kde by mohly být), ale zároveň je to další trademarkový prvek Laytonovy série.

Základní příběh s chytře vystavěnými hádankami není vše, co hra nabídne. Namísto inventáře je zde truhla a v ní... další hádanky! Tentokrát ovšem tematicky laděné a leckteré by obstály jako samostatná hra. Třeba v třetím dílu Professor Layton and the Unwound Future jsou tři. V první jste představeni před 2D mapku, na níž musíte dostat autíčko ze startu do cíle, a pomocí omezeného počtu šipek mu musíte vymyslet trasu.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Ve druhé vás čeká letecky nepříliš výkonný papoušek, kterému musíte podobně naplánovat platformy tak, aby doskákal do cíle. Třetí minihra vás postaví před 3 knihy s prázdnými místečky ve větách, do nichž doplňujete samolepky, aby příběh dával smysl. Čili kupříkladu: Muž hledal (bílý předmět), aby mohl vyrazit ven do deště. Dole pak máte obrázky bílé lednice a bílé pláštěnky. Pokud zvolíte první předmět, asi tahle série není pro vás.

Jaké hry vás vlastně v rámci série čekají? V Professor Layton and the Curious Village jsme se s celým světem a postavami, systémem vyprávění a i ikonickým arcizlounem seznámili poprvé. Záhadu tajemné krabice jsme řešili v Professor Layton and Pandora's Box (někde jako Professor Layton and the Diabolical Box). Třetí díl Professor Layton and the Unwound (Lost) Future rozjede dopis od Luka adresovaného profesoru Laytonovi. V podstatě marginální záležitost, nebýt toho, že dopis je odeslaný z deset let vzdálené budoucnosti! A zatím posledním kouskem (když nepočítám 3DSkový díl) do party je Professor Layton and the Spectre's Call, kterýžto případ je retrospektivní a odhalí vám, jak se Layton seznámil se svým mladičkým pomocníkem. A dokonce přibude dokonce dívka do party. A velryba.

Zvětšit zdroj: tisková zpráva

Co říci závěrem. Když to po sobě čtu, tak snad jen, že kocourem jsem myslel fakt kocoura, ne talentovaného výtvarníka Michala S. A taky musím dodat, že část myšlenek v textu jsem prachsprostě vykradl ze svých starších textů ze Score. Čili honorář ať redakce pošle na charitu, pro mě bude největší odměnou, když podobným hrám dáte šanci. Ale vždyť vím, že je to házení hrachu na zeď!

Hádanková série v hlavní roli s šerlokovsky uvažujícím profesorem zůstane vesměs nezaregistrováná a vy všichni se budete dál věnovat "velké" produkci. Jenže někdy i cesta je cíl, a pokud si jen pár z vás všimne této chytlavé série na DS, uděláte dobře.

Nejnovější články