Project xCloud promění váš mobil v kapesní Xbox
zdroj: Microsoft

Project xCloud promění váš mobil v kapesní Xbox

9. 10. 2018 12:12 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Streamování je budoucnost. Namísto drahých nákupů hardwaru každých pár let budeme zřejmě již brzy investovat spíše do rychlého a stabilního internetového připojení. Po Googlu se s oficiálním oznámením vytasil i Microsoft, který pod názvem Project xCloud chce přenést hry v konzolové kvalitě na obrazovky menších zařízení, třeba chytrých telefonů.

Zatímco Google na to šel od lesa a s dostatečně rychlým internetem si budete moct zahrát nejnovější herní pecky v záložce prohlížeče, Microsoft cílí na kapesní zařízení. Stejně jako v případě ostatních předplatných služeb si někde v datacentru pronajmete Xbox, ze kterého se pomocí datové sítě vybraná hra odstreamuje do méně výkonného zařízení, například tabletu nebo mobilu.

Kamenem úrazu streamování je samozřejmě délka odezvy a plynulost streamovaného obrazu, proto se do něj v tuto chvíli pouští spíše velké technologické firmy. Microsoft nejen pro tyto účely vlastní platformu Azure, která využívá výpočetní kapacity velkého cloudu, tudíž by měla mít tento segment slušně pokrytý. Project xCloud pro ni zároveň může být zajímavou zátěžovou zkouškou.

zdroj: Archiv

V tuto chvíli probíhá interní testování s mobily a tablety propojenými přes Bluetooth s xboxovými ovladači a 4G datovou síť. S veřejnými testy by Microsoft chtěl začít příští rok. Streamovacím službám by významně mohlo napomoct také zahájení provozu 5G mobilní sítě, která by měla přenosovou rychlost až zdesetinásobit a přitom snížit dobu odezvy. Její spuštění se nicméně plánuje až na rok 2020.

Šéf herní divize Microsoftu Phil Spencer zdůrazňuje, že Project xCloud v žádném případě neznamená konec éry konzolí. Služba bude zatím pouze doplňkový servis pro ty, kteří chtějí hrát své hry z Xboxu třeba na cestách nebo si konzoli z nějakého důvodu nemohou pořídit. Na druhou stranu, spekulace o dvou variantách příští generace Xboxu, z nichž jedna by měla využívat pouze streamování, napovídají, že Microsoft v něm vidí velkou budoucnost. Uvidíme, jak na tuhle hozenou rukavičku odpoví v blízké době konkurenční Sony.

Nejnovější články