První bitva vesmírné války v EVE Online se změnila v nemilosrdný hellcamp
zdroj: tisková zpráva

První bitva vesmírné války v EVE Online se změnila v nemilosrdný hellcamp

3. 8. 2018 17:30 | Téma | autor: Mars Vertigo |

EVE Online nebo, chcete-li, Hra o vesmírné trůny, je bezednou studnicí koncentrovaného dramatu. Je to vesmír, v němž vítězství i prohry stojí a padají na diplomatických dovednostech, úskočné hře dvojitých agentů a krutých zradách stejnou měrou jako na bedrech zkušených válečníků.

Dva nejmocnější politické koaliční bloky jižní hemisféry New Edenu – Impérium a Legacy Coalition - uzavřely důležité spojenectví a vytvořily tím velmocenský pakt namířený proti svým severním sousedům, uskupení známému jako Northeastern Bloc. Ten tvoří tři gargantuovská tělesa – Guardians of the Galaxy, PanFam a Holy Rental Empire. Pohraniční napětí nakonec prolomila masivní bitva na jihovýchodní frontě. A měla pekelnou dohru. Ale než si tento dramatem nabitý střet přiblížíme, podívejme se, co nejnovější hvězdné válce předcházelo.

Impérium vrací úder

Před několika lety došlo k masivnímu a současně velmi kontroverznímu střetu tehdy nejmocnější frakce, Impéria, a jejích spojenců s obrovskou žoldnéřskou armádou, financovanou z bezedných kapes mafiánských bossů řídících kasina s herní měnou. Tato krutá válka skončila až zásahem samotných vývojářů z CCP, který vyvrcholil zablokováním účtů těchto gamblerských mecenášů.

Během Casino War přišlo Impérium o celé své území v severním cípu New Eden. Netrvalo dlouho a Impérium, jež zatím na dalekém jihozápadě pomalu vstávalo z popela, slíbilo krutou pomstu. Tento slavnostní moment nedávno okomentoval sám nechvalně proslulý císař Mittani: „Vysláním historicky největší flotily super-kapitálek pod jedinou koaliční zástavou do zadnice severu zjevně porušujeme vesmírnou rovnováhu sil.“

Zatímco casus belli Impéria má tuto až téměř romantickou pointu, Legacy Coalition v čele s TEST Alliance Please Ignore prostě jen pragmaticky vycítila příležitost k expanzi na sever po boku svého zuřivého parťáka. A byl to právě jejich sektor, kde došlo k prvnímu střetu válčících mocností.

Legacy Coalition plánovala podniknout invazi na severovýchod z dobře hájeného předmostí. V systému UALX-3, nacházejícím se v regionu Tenerifis, proto za těmito účely vybudovala obří citadelu typu Keepstar. To je taková menší obdoba Hvězdy smrti bez ničivého paprsku a slabiny v podobě tepelných šachet. I když pravdou je, že jedna podobná zásadní slabina by se přeci jen našla.

Tou slabinou je patnáctiminutové okénko zranitelnosti po dokončení její stavby. Během krátkého časového úseku lze tuto pevnost „relativně“ snadno zničit, tedy za předpokladu, že má nepřítel dostatečně silnou flotilu plnou super-kapitálek a Titánů. Za normálních okolností, tedy mimo onu čtvrthodinu, je nutné stanici obléhat v několikatýdenních cyklech. Vojenská rozvědka z Northeastern Bloc měla pochopitelně na centrále spojených flotil po celou dobu běžící stopky, a když nastal kýžený okamžik, UALX-3 pohltil oheň války.

Mapa Vertiga zdroj: tisková zpráva

Pro plné rozlišení mapu rozklikněte

Oheň války

Následující vřava trvala dlouhých deset hodin a zúčastnily se jí tisíce pilotů na obou stranách. Dokonce i mohutná flotila Impéria, která měla původně namířeno na severozápad vstříc své osobní křížové výpravě, se nakonec obrátila vzad a přispěchala na pomoc. Tento zahajovací střet čítající téměř 5000 lodí si vyžádal zhruba 3000 zničených plavidel v celkové hodnotě cca 3 trilionů ISK včetně ztracených 14 Titánů.

Za cenu vyšších ztrát se nakonec přeci jen seveřanům povedlo citadelu zneškodnit a překazit tím Legacy okamžitý invazní plán. Jenže by to nebyla Eve, kdyby v tom celém netrčel zaseknutý další dramatický háček. Severská horda totiž za svůj preventivní úder měla zaplatit ještě mnohem větší účet, než se prve zdálo.

Celou bitvu totiž neukončilo zničení stanice a stažení agresora. Urputný boj mezi troskami trval dál. Utnul ho až pravidelný herní downtime. S ním bylo ze hry odpojeno na 300 pilotů super-kapitálek, čítajících 145 Titánů, uzamčených v brutálním klinči přímo v ohnisku bitvy. A přesně na tento okamžik jižané bedlivě čekali. Jak správně předpokládali, bitva se protáhla až do této chvíle. Nedaleko byly proto v tichosti preventivně zřízeny další dvě stanice jako pojistka.

Když downtime vypršel, čekalo na ty nejlepší severské piloty nepěkné překvapení. Jejich obří lodě se totiž okamžitě octly uvězněny uvnitř uměle vytvořeného kotle interdikčních bublin, jež výrazně zpomalují pohyb čehokoli v sobě. O ty se postarala flotila Electronic Warfare, vyslaná právě z těchto záložních stanic. Tomuto bublinovému sevření, v němž se ocitli čerstvě připojení piloti, se v mluvě EVE přezdívá hellcamp, a jeho účel snad není třeba ozřejmovat.

Smyčka se uzavírá

Seveřané se pokusili své soudruhy z kotle osvobodit narychlo vyslanou flotilou křižníků, jež měly za úkol zničit, či alespoň značně oslabit hrozivý jižanský bublifuk, ovšem bezvýsledně. Zdálo se, že Northeastern Bloc nemohl do války vstoupit hůře. Totální destrukce jejich nejsilnějších lodí by předznamenala konec všech nadějí pro úspěšné vedení jakýchkoli dalších bojů a slova Mittaniho o narušení vesmírné rovnováhy sil by nabrala prorocký tón.

Doslova za pět minut dvanáct však seveřanům svitla naděje. Po několikadenním děsivém obklíčení se těsně před downtimem podařilo severským vojskům do systému protlačit úderný oddíl složený převážně z těžkých křižníků třídy Munnin. Ty se pak v dokonalé koordinaci s piloty super-kapitálek v jediný okamžik ihned po downtimu připojily do hry. Moment překvapení byl dokonalý: zanedlouho se záchranné misi podařilo roztrhat bublinovou pavučinu a osvobodit své bratry ve zbrani za cenu ztráty pouze 166 menších lodí. Nedlouho nato byla evakuace zdárně ukončena. Samotná válka ale teprve začala.

Nejnovější články