Quantic Dream žaluje francouzská média kvůli reportážím o špatném pracovním prostředí
zdroj: Sony

Quantic Dream žaluje francouzská média kvůli reportážím o špatném pracovním prostředí

24. 4. 2018 12:23 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Práce na filmové adventuře Detroit: Become Human je ukončená, hotová verze se vrývá do povrchu Blu-ray disků, za měsíc se chystá plné vydání, a vývojáři z Quantic Dream se to rozhodli náležitě oslavit. Zaprvé vydali demo s první scénou ve hře zvanou Rukojmí, kterou jste už měli možnost vidět v ukázkách. A zadruhé se plácli přes kapsu, zaplatili právníky a zažalovali dvě francouzská média v reakci na jejich negativní články.

Ty se ovšem netýkají samotné hry, protože tu pod ruku ani v Le Monde, ani v Mediapartu nedostali. Novináři se více zajímali o údajně toxické podmínky v týmu kolem Davida Cage, a během své investigativní práce narazili na známky sexistického a rasistického chování.

Mezi příklady patří Cageova poznámka při sledování záběrů vloupání, kdy se zeptal tuniského zaměstnance, jestli je se zlodějem příbuzný. Novináři objevili také obrázky zaměstnanců studia Photoshopem upravených tak, aby na sobě měli nacistické uniformy – tyhle obrázky prý byly rozvěšeny na veřejných místech po studiu.

Tohle všechno kompletně popisují dva články serveru Kotaku (ten starší zabývající se samotným obviněním najdete tady, ten probírající žalobu zase tady), ale ve zkratce: Cage se obviněním od začátku brání (upozornil například na spolupráci s herečkou a LGBT aktivistkou Ellen Page a bojovníkem proti rasismu, hercem Jessem Williamsem), a teď tedy došlo i na soudní cestu.

Stojí za to si všimnout jednoho opomenutí. Na celém investigativním projektu s tradičními médii Le Monde a Mediapartem spolupracoval i herní magazín Canard PC. Ten se ale od Quanticu dočkal jen dvou ostrých dopisů a žaloba se ho netýká. Novináři obou žalovaných médií se teď připravují na soudní spor, v němž chtějí dokázat, že postupovali korektně, vyváženě, a že dali protistraně dostatečný prostor vyjádřit svou perspektivu.

Cage a spol. si musí být celkem jistí, že u soudu mají šanci uspět, jinak nevidím smysl v přitahování pozornosti k problému, na který už mezitím většina lidí stačila úspěšně zapomenout. Je otázka, zda si novináři budou schopní obhájit své pracovní metody, a pokud ano, nebude to pro Quantic Dream zrovna dobrá reklama. Ale jestli se z Detroitu příští měsíc vyklube desítková hra, mohlo by to všechny kontroverze aspoň v herní komunitě úspěšně přehlušit.

zdroj: Archiv

Nejnovější články