Řecké úřady o příletu dvou zadržených vývojářů věděly dopředu
zdroj: tisková zpráva

Řecké úřady o příletu dvou zadržených vývojářů věděly dopředu

20. 11. 2012 2:06 | Téma | autor: Petr Poláček |

Update: do článku byly doplněny další informace

Zvláštní zpravodaj Radiožurnálu, Ondřej Bouda, který měl údajně možnost nahlédnout do vyšetřovacího spisu tvrdí, že řecké úřady věděly dopředu, že Ivan Buchta a Martin Pezlar přicestují na ostrov Limnos. Podle zpravodaje je součástí spisu 14 fotografií, několik nepodepsaných dokumentů, které dle zpravodaje mohou pocházet od tajné služby, a svědectví neznámého svědka, co se dá údajně vykládat „různými způsoby“. Jako podstatné se přitom jeví oněch 14 snímků, což by odpovídalo tvrzením právního zástupce obou zadržených Čechů, Panajotise Elestheriouse. Podle něj komise, která zamítla první odvolání proti obvinění ze špionáže, ani nemusela vidět všechen důkazní materiál, přičemž vývojářům dle iDnesu neprospěl ani fakt, že firma Bohemia Interactive, která oba dva zadržené zaměstnává vyvíjí i vojenské simulace, jež používá třeba americká nebo australská armáda.

Celý případ obou zadržených Čechů komplikuje stávka soudců, která trvala přes dva měsíce. Po tuhle dobu museli oba dva čekat na rozhodnutí první komise, která zamítla první odvolání proti obvinění a společně s tím i žádost o kauci. Ta ale nemůže být oběma udělena, protože nemají v Řecku stálé bydliště, jak vyžaduje řecký zákon, a nejsou tak v případě potřeby snadno dohledatelní. Podle Karla Šrolla z tiskového odboru ministerstva zahraničí je však návrat obou zadržených Čechů v brzké době přesto očekáván – druhé odvolání by měla dle jeho slov mít na starosti mnohem zkušenější komise složená z jiných lidí.

Jak ale upozorňuje český Eurogamer, ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naopak pro Zprávy České Televize prohlásil, že „to nevypadá dobře,“ čímž myslel situaci s dvěma českými vývojáři. Tento dojem nabyl Schwarzenberg po nedatovaném rozhovoru se svým protějškem, řeckým ministrem vnitra, a zmiňuje osobu svědka, kterého jmenoval i zvláštní zpravodaj Radiožurnálu.

Z Ministerstva zahraničí tak přichází protichůdné zprávy, přičemž do celé situace se vložil i jistý Petr Podroužek. Ten v rámci facebookové skupiny na podporu propuštění Ivana a Martina tvrdí, že v Řecku byl, což dokládá fotografií otců obou zadržených, a domnívá se, že obvinění na Ivana Buchtu s Martinem Pezlarem byl narafičeno konkurencí, která chce Bohemia Interactive zdiskreditovat kvůli zakázce na vojenský simulátor pro Pentagon.

Uzavření zakázky na další vývoj simulace Virtual Battlespace 2 pro US Marine Corps, datované tiskovou zprávou na 24. října 2012, tedy až dlouho po zatčení obou českých vývojářů, však smysl celé záškodnické akce jaksi anuluje. Petr Podroužek nicméně dodává: "Je to vše trochu jinak. Byli tam nalákáni na dovolenou Řekem, který jim měl ukázat ostrov s detaily, kde se hra odehrává, srandičky, srandičky přitom se sám nedávno přihlásil na policii, že chce vypodívat a udělal z nich špioni na misi. Je v tom konkurence z Austrálie, která je rovněž ve výběrovém řízení na lukrativní zakázku pro Pentagon a chce Česko pošpinit. To ve zkratce." Onen Řek by přitom měl být právě ten svědek, kterého jmenuje jak zpravodaj Radiožurnálu, tak ministr Schwarzenberg. Začíná se to zamotávat a ze Zamini by to konečně chtělo konkrétní informace.

O víkendu domluvená a v pondělí na úřadech nahlášená demonstrace za zvýšení tlaku ministerstva zahraničí na propuštění obou Čechů se bude konat v pondělí 26. listopadu od 13:00, začne se před řeckým velvyslanectvím na Ořechovce. Podrobnosti najdete v této facebookové skupině.

Nejnovější články