Řecký soud s vývojáři Bohemia Interactive obviněnými ze špionáže skončil podmínkou
zdroj: tisková zpráva

Řecký soud s vývojáři Bohemia Interactive obviněnými ze špionáže skončil podmínkou

24. 5. 2018 16:40 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Dva čeští vývojáři válečných her, Ivan Buchta a Martin Pezlar z Bohemia Interactive, mají snad dobojováno. Už šest let stará kauza, při níž byli v Řecku obviněni ze špionáže kvůli focení vojenských objektů, je dle serveru iDnes konečně u konce – oba muži uspěli s odvoláním u řeckého soudu, takže výsledkem je osmnáctiměsíční podmíněný trest se zkušební dobou tří let. Původně jim přitom hrozilo až dvacet let vězení, posléze se z této hrozby stala podmínka.

Loni byli vývojáři oproti nynější situaci odsouzeni k o rok delšímu podmíněnému trestu a svým odvoláním původně usilovali o překvalifikování trestného činu na přestupek. To se jim sice nepodařilo, ale trest byl alespoň snížen a celá nepříjemná mezinárodní tahanice je snad už definitivně u konce. Ivan Buchta k tomu řekl: „Jsem rád, že už to máme za sebou, že můžeme jít dál s čistou hlavou a řešit budoucnost.“

Všechno to spustila dovolená na ostrově Limnos v září 2012. Buchta s Pezlarem si fotili středomořskou krajinu, na níž bohužel zachytili i vojenské objekty, jejichž obrazová dokumentace je zakázaná, a následně byli zadrženi místní policií. Mezi stovkami fotek se našlo sedm, které úřady považovaly za problematické, což stačilo pro obvinění ze špionáže a z toho, že Češi měli chtít dokumenty předat cizímu státu.

Místo špionáže je z toho nakonec pouze nedovolené fotografování a podmínka, a teď ještě zbývá vyřešit, zda se řecký podmíněný trest promítne i do českých trestních rejstříků obou mužů. Jak ale říká Buchta: „Pro mé zaměstnání to není důležité a lidi, kteří mě znají, vědí, jak to bylo.“

Nechtěné slávy mají už oba vývojáři zřejmě dost. Někomu by sice mohlo připadat lichotivé, že se za něj na nejvyšších místech přimlouvá premiér i prezident České republiky, ale Buchta doufá, že „v budoucnu se o nás bude psát už jen v herních magazínech.“ Až vyjde Arma 4, můžu myslím bezpečně slíbit, že jí titulní stanu v Levelu věnujeme.

Nejnovější články