Red Faction: Guerilla otevřela své srdce Steamu a zbavila se Games for Windows Live
zdroj: tisková zpráva

Red Faction: Guerilla otevřela své srdce Steamu a zbavila se Games for Windows Live

6. 11. 2014 16:05 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Přetočil někdo hodiny o pět let zpátky? Protože Red Faction: Guerilla je střílečka, která v plné verzi vyšla kdysi dávno v dřevním roce 2009 a podle všech zákonů by dnes měla být aktivní asi jako umrlec. Open world akce se však přesto po dlouhé době opět dostala do titulků díky tomu, že se odřízla od mrtvoly daleko pasivnější - microsoftí služby Games for Windows Live. Guerilla přešla na stranu Steamworks, její zdejší verze je nyní v otevřené betaverzi.

Přechod oznámili na 3. listopadu vývojáři z Nordic Games, kteří hru odkoupili po pádu THQ. Momentálně stále probíhá testování všech znovu implementovaných prvků, namísto systému Microsoftu nyní postavených na technologii Valve. Guerilla by tak měla znovu rozjet podporu multiplayeru, matchmaking, tabulky, chat i achievementy. Hráči, kteří by si titul chtěli oživit, nechť následují tento návod.

Spolu s komunitními prvky Nordic rovněž hru převedl do zobrazovacího módu DirectX 9 oproti původnímu DX10. Podle slov vývojářů na fóru se původní hra pyšnila naoko lepší grafikou, ve skutečnosti však šlo pouze o marketingovou vějičku bez praktických dopadů na vzhled hry, což naopak způsobovalo nestabilitu kódu. 

zdroj: Archiv

Poslední díl Red Faction však rozhodně není jediný, kdo na Games for Windows Live zvysoka kašle. V poslední roce z umírající služby Microsoftu odešli i Dark Souls, Fallout 3, Resident Evil 5 nebo Dead Rising 2. Nedá se říct, že by Games for Windows Live byla někdy opravdu populární službou, odumírání je však přímým následkem utnutí služby Marketplace, které Microsoft provedl loni.

V srpnu 2013 dokonce éterem proběhla zpráva o datu zrušení celé služby, plánovaném na 1. července 2014. Micrososft sice tuto rok na to v červnu (!) dementoval, zdá se však, že postupný exodus, kterým zareagovala řada vývojářů, z drbu přeci jen učinil tak trochu sebenaplňující proroctví.

Nejnovější články