Richard Hilleman z EA: Hry jsou příliš komplikované
zdroj: tisková zpráva

Richard Hilleman z EA: Hry jsou příliš komplikované

26. 9. 2013 19:15 | Téma | autor: Ladislav Loukota |

Richard Hilleman je postavou dobře známou především fanouškům her EA Sports a patří mezi tvůrce série Madden. EA Sports sama o sobě produkuje jedny z nejvíce konzervativních her (co nového vymyslet u sportu), Hillemanovi to však nebrání při volání po pokroku. Na přednášce během londýnské konference DICE Europe se Hilleman, toho času ve vedení Electronic Arts, pustil do Shigeru Miyamota (Mario, Donkey Kong, Zelda) a obvinil jej, stejně vlastně jako i celý byznys, z přílišné zkostnatělosti.

Hilleman z kraje zmínil, že zatímco dříve získávali mladí hráči zkušenosti z tradičních her (zmínil Nintendo), nyní se vše učí z iOS zařízení. Vcelku logické tvrzení, že dochází k posunu herní komunity mimo původní struktury, však Hilleman otočil v atak na Miyamotův game design. "Děkuji Miyamotovi (za přínos hrám), ale začíná ve své práci polevovat. V posledních pěti letech jeho práci převzal mrtvej chlápek z Cupertina (Steve Jobs)." Hilleman implikoval, že dnešní hry jsou zkrátka příliš náročné jak pro hráče, tak i pro tvůrce.

K Hillemanově cti neplísnil jenom svou konkurenci, ale symbolicky posypal hlavu i své korporaci, když použil množné číslo. "Žádali jsme příliš mnoho času, příliš mnoho sil, příliš mnoho peněz, a občas všechno najednou. (...) Dnešní zákazníci hledají jediný vzorec hratelnosti. Chtějí hru tam, kde ji chtějí, a za cenu, která není přemrštěná."

Hilleman naznačil, že příští generace konzolí má na to přivést hráčům zpátky požadované inovace, především obsah tvořený uživateli. Modery vůbec Hilleman označil asi borce: "Tihle kluci jsou možná novými softwarovými umělci, a to znamená, že budou strategickou surovinou budoucnosti... A oni to vědí."

Závěrem tak Hilleman získal alespoň nějaké plusové body za tvrzení, že moderská scéna může být mnohem důležitější než in-house vývojáři. Bylo by však s podivem, kdyby po výplodu jeho proudu vědomí neklesla nálada studiím EA či akcie společnosti.

Nejnovější články