Ruská státní televize označila Metro Exodus za protiruskou propagandu
zdroj: tisková zpráva

Ruská státní televize označila Metro Exodus za protiruskou propagandu

23. 2. 2019 10:47 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Russia-24, ruská státní televize, kritizuje Metro Exodus od ukrajinského studia 4A Games. Konkrétně se jí nelíbí achievement „Decommunization,“ k jehož získání musí hráči zničit sochu Vladimira Iljiče Lenina. Hra je prý protiruská a plná klišé, což reportér dává do souvislosti s ukrajinskou národností vývojářů. Nařčení z rusofobie se brání i samotný autor knižní série (a Rus) Dmitrij Gluchovskij.

Reportáž zároveň označuje Metro Exodus za jednu z nejprodávanějších her současnosti, aniž by byla známá jakákoliv čísla prodaných kusů. Vývojáři se podle Russia-24 „nechali unést svou majdanskou verzí reality“ a „posmívají se Moskvanům za to, že nevědí, že mezi hordami mutantů a ruinami za hranicemi města taky žijí lidé.“ Prohlášení o rusofobii a klišé prý jen dokazuje fakt, že většina ruských hráčů je z nového Metra zklamaná, zatímco západní svět hru adoruje.

Přestože se Metro Exodus u ruských hráčů nesetkává jen s chválou, jen minimum hráčských hodnocení zmiňuje onu rusofobii. Spíše kritizují technický stav hry nebo samotnou hratelnost, což ovšem není to, co by se ruské státní televizi hodilo do hlavních zpráv.

Autor knižní předlohy a spoluautor scénáře Dmitrij Gluchovskij příspěvek sdílel na svém Instagramu s komentářem: „Ruská státní televize praží Metro Exodus za to, že je „rusofobické“ a „klišoidní“. Muahahahaha, shořte v pekle, zm*di.“

Později ho o vyjádření požádal deník Novaya Gazeta. Prý je pro něj velká čest, že si Russia-24 hry vůbec všimla, i že ji televize vnímá jako kopnutí do vosího hnízda. Důvod pro reportáž, tedy zničení Leninovy sochy, je podle něj přitom zcela podružná záležitost oproti hlavnímu příběhu: „Moskva ve hře blokuje všechny signály zvenčí. Ale vy si všimnete toho, že jde zničit socha nebohého Lenina... Uvažujte. Byl to v podstatě nelidský kanibal. Proč vlastně nerozstřílet jeho sochu?“

Gluchovskij v rozhovoru dodává, že má s ukrajinským studiem 4A Games dlouhodobě dobré pracovní vztahy a sdílí jejich politické názory.

Nejnovější články