Sapkowski přece jen dostane peníze od CD Projektu, ale míň, než žádal
zdroj: Andrzej Sapkowski

Sapkowski přece jen dostane peníze od CD Projektu, ale míň, než žádal

5. 2. 2019 21:18 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Herní série Zaklínač je nepopiratelně obrovský úspěch, který začal velmi dobrými prvními dvěma díly a vyvrcholil fenomenální trojkou. Velkou měrou k tomu přispěl i autor zaklínačského univerza Andrzej Sapkowski, který přitom práva na své dílo studiu CD Projekt RED kdysi prodal za směšnou částku. V říjnu loňského roku jsme se pak dozvěděli, že chce zpátky to, co mu údajně náleží. A jeho přání se mu teď, aspoň zčásti, splní.

Jak si můžete přečíst v Patrikově článku, Sapkowski po CD Projektu žádal dalších 360 milionů korun, protože původní práva se prý týkala pouze první hry. Navíc poukazoval na článek polského zákona, podle nějž autorovi náleží dodatečné peníze, pokud existuje extrémní rozdíl mezi výdělky licencovaného díla a tím, co mu bylo zaplaceno.

Byl to nepříjemný spor pro obě strany, ale teď je snad všem rozmíškám konec, aspoň podle zpráv polského webu Puls Biznesu. CD Projekt v duchu utužení dobrých vztahů Sapkowskému jeho peníze zaplatí – ne tedy zdaleka celou horentní sumu, kterou původně požadoval, ale něco z toho spisovateli přece jen kápne.

Není to tak, že by CD Projekt něco platit musel, že by mu to přikázal nějaký soud. Jde o dobrovolný příspěvek, vyjádření uznání autorovi Zaklínače a zároveň způsob, jak spolu obě stany zase skamarádit. Nehodilo by se přece vyvíjet další hru ze zaklínačského univerza a mít na krku žalobu od jeho tvůrce.

Nejnovější články