Sedm členů Navy SEALs potrestáno za práci na MoH: Warfighter
zdroj: tisková zpráva

Sedm členů Navy SEALs potrestáno za práci na MoH: Warfighter

14. 11. 2012 13:12 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Medal of Honor: Warfighter začíná tak trochu vypadat jako projekt, který uřkla zlá herní čarodějnice.

Ke všem problémům, které hra má sama se sebou, se ještě přidala kauza, která vlastně hru nepostihuje, ale rozhodně se jí týká. V rámci přípravy hry a hlavně její propagace skrze sérii, dle mého názoru pro hráče nepříliš přínosných, videí se totiž pod touto značkou objevilo šest členů amerických jednotek Navy SEALs.


SEAL Team Six, který na hře pracoval je momentálně na misi ve výkonu služby, ale to nebrání v tom, aby velení speciálních sil námořnictva nevydalo prohlášení, v němž nesou celou jejich účast nelibě a hodlají vojáky, kteří podle všeho porušili podmínky služby, potrestat. „Nebudeme tolerovat odchylky od pravidel, která definují kdo jsme a co děláme jako námořníci. Nesoudní potrestání a pokárání pošle jasný vzkaz napříč našimi jednotkami a díky tomu si udržíme svůj vysoký standard“, deklaroval admirál Gary Bonelli.

Problém nebyl v tom, že vojáci pracovali jako odborní konzultanti u tvorby hry, proti tomu námořnictvo ani armáda nic nemá. Ale EA deklarovala, že hra byla inspirována skutečnými zážitky a zkušenostmi vojáků, a podle všeho během „konzultací“ SEALs vykecali něco, co rozhodně neměli. Ačkoliv by vojáci neměli jít před vojenský soud, bude to mít pro jejich kariéru zničující následky. Podle vojenských analytiků pro Team Six asi kariéra u SEALs končí, přinejlepším nebudou moci získávat povýšení. Snížení platu na polovinu po dobu dvou měsíců je jen formální a nevýznamná překážka. S černým puntíkem v záznamech se prostě v rámci tak elitních jednotek dál nedostanou.

Je to o výraznější, že SEALs si budují auru specializovaných tichých válečníků, kteří na sebe neupozorňují a hlavně, a to za žádných podmínek, neodkrývají detaily o svých postupech nebo dokonce misích, které absolvovali. Svým způsobem to ovšem hovoří ve prospěch samotného Warfighteru – zjevně zde jsou momenty, které mají hodně do činění s realitou. Mimochodem, případu se věnoval i Český rozhlas.

Nejnovější články