Senua rozdává stipendium na péči o duševní zdraví
zdroj: Ninja Theory

Senua rozdává stipendium na péči o duševní zdraví

13. 10. 2018 10:27 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Hellblade: Senua’s Sacrifice se loni probojovala do našich výběrů nejlepších her hned v několika kategoriích, především pak kvůli příběhu a postavám. Téma psychických nemocí už jinde v popkultuře prorazilo tabuizovanou bariéru, ve hrách ale nejde o příliš častý motiv. Tým Ninja Theory při vývoji strávil spoustu času rešerší psychóz a úzkostí, nyní sponzoruje studentský program na pomoc jejich léčbě.

Psychické problémy, to nemusí být jen halucinace a hlasy, přesto se Hellblade: Senua’s Sacrifice zdá být vcelku věrnou exkurzí do hlavy psychicky nemocného jedince. Senuiny potíže vyeskalovaly po smrti jejího milého, jehož hlavu si s sebou nese do pekla, její podobně nemocnou matku dokonce upálili, což v moderním světě obvykle nehrozí, i přesto se však kolem psychiatrických diagnóz táhne celá řada stigmat.

I proto vývojáři z Ninja Theory pojali rešerši psychóz zevrubně a věnovali jí skoro tři roky, kdy spolupracovali s nejrůznějšími odborníky od neurovědců po odborníky na duševní zdraví. U příležitosti letošního Dne duševního zdraví 10. října se rozhodli spojit s nadací Cambridgeshire and Peterborough NHS Foundation Trust a zasponzorovat tréninkový program s názvem Senuino stipendium.

To umožní vybranému studentovi projít stáží v zotavovací škole a stát se profesionálním koučem duševního zdraví. Nestane se samozřejmě doktorem, spíše pomocným terapeutem, který pacientům pomůže ukázat život za hranicemi jejich diagnózy. Záslužná práce. Stipendium plánuje Ninja Theory otevírat každoročně.

Pokud vás nezlákali na studium ve Velké Británii, pak se můžete alespoň podívat na čtyřiadvacetiminutové video, kde se o problému psychózy hovoří detailněji a Ninja Theory se dělí právě o zkušenosti ze zmíněné spolupráce na Senua’s Sacrifice.

Nejnovější články