Seriál Pán prstenů od Amazonu se bude odehrávat ve Druhém věku
zdroj: tisková zpráva

Seriál Pán prstenů od Amazonu se bude odehrávat ve Druhém věku

7. 3. 2019 16:48 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Po mnohém kličkování a ukazování poloprázdných map se společnost Amazon konečně odhodlala vypustit mezi fanoušky ochlupených nohou první skutečně konkrétní oznámení: chystaný seriál se bude odehrávat ve Druhém věku Středozemě. To znamená žádný mladý Aragorn. Místo něj se těšte jeho dávné předky – mocné Númenorejce.

Pozor, článek obsahuje spoilery z historie Středozemě.

Jak jsem psal ve svém prvním spekulativním článku, Druhý věk je hodně odvážná volba. Tehdejší Středozemě neměla s tou, kterou známe z trilogie Pán prstenů, zas tak moc společného – však je také od sebe dělí propast mnoha tisíc let. Pro představu, během trvání ostrovního národa Númenoru například ještě vůbec neexistovaly Říše ve vyhnanství, Gondor a Arnor.

Naopak existoval region Cesmínie (elfsky Eregion), kde vládl veliký řemeslník Celebrimbor, vnuk Fëanorův a tvůrce prstenů moci. Posledně jsem přemítal nad tím, že právě kolem něj by se mohl točit příběh seriálu, a teď si za tím stojím ještě o něco víc. Eregion je totiž na nové mapě přímo vyznačený včetně Celebrimborova sídelního města Ost-in-Edhil.

Kromě toho, ve Druhém věku se kromě války mezi elfy a Sauronem zas tak moc vyloženě zásadních událostí neodehrálo. Je tu samozřejmě Poslední spojenectví lidí a elfů, ale k tomu došlo až po pádu Númenoru. Na mapě si přitom ostrov hoví uprostřed moře, jako by se nechumelilo.

Kromě toho si všimněte ještě jednoho detailu – mohutně zalesněných oblastí Minhiriath a Enedhwaith. Jejich lesy byly postupem věků devastovány Númenorejci, kteří potřebovali dříví pro své neporazitelné flotily, a nakonec i Sauronem, který je během války s Eregionem spálil. Z toho vyplývá, že seriál se jen těžko může odehrávat po této válce.

Je zajímavé, že na dřívějších mapách byla vyznačená i místa, která v té finální chybí, především gondorská a arnorská města jako Fornost, Annúminas, Minas Anor či Minas Ithil. Šlo jen o pokus, jak zmást fanoušky a svést je na falešnou stopu? Nebo bude záběr seriálu širší a podíváme se jak na svět, v němž Númenor ještě existuje, tak na svět, v němž už se nad Meneltarmou navždy uzavřela hladina oceánu?

Jak vidíte, nad seriálem stále visí spousta otázek, ale velice bych se divil, kdybychom se na ono slavné vykování prstenů nepodívali. Skotská legenda Alastair Duncan ho na rozdíl od Shadow of Mordor a Shadow of War asi neztvární, ale i tak mi opětovné setkání s Celebrimborem, tentokrát v poněkud méně průsvitné podobě, přijde nadmíru pravděpodobné.

Nejnovější články