Seznamem nejočekávanějších her na Steamu se dá manipulovat
zdroj: Valve

Seznamem nejočekávanějších her na Steamu se dá manipulovat

6. 3. 2019 14:30 | Téma | autor: Šárka Tmějová |

Žebříčky a seznamy jsou jedním z mnoha způsobů, jak na Steamu objevovat nové hry na základě nejrůznějších algoritmů. Jeden z nich, který tvoří seznam nejočekávanějších her, v sobě má ale malý háček. O chybu, nebo spíše trik, jak se v seznamu očekávaných titulů držet pořád nahoře, se na Twitteru podělil nezávislý vývojář Mike Rose. Valve na nápravě problému prý pracuje.

Seznam řadí hry podle chystaného data vydání, které se ale může lišit od data, které uživatelé reálně vidí na produktové stránce Steamu. Algoritmus pak pořadí dál upravuje podle toho, kolik lidí má hry na svém seznamu přání, což by mělo zaručit, že se na seznamu objeví opravdu jen ty chtěné hry. Není to ale tak úplně pravda.

„Tajné“ datum vydání mohou vývojáři změnit několikrát, systém totiž preferuje ty hry, jejichž vydání očekává nejdřív. Rose tvrdí, že o téhle kličce mnoho vývojářů ví a běžně ji zneužívá. Jako příklad uvádí Steel Division 2, která má skryté datum nastavené na tento týden, i když vychází až 4. dubna.

Na druhé straně spousta vývojářů tohle datum nastavovat zapomíná, především když jde o odklady. Mike Rose přiznává, že ho tenhle problém trápí z trochu sobeckých důvodů, protože jeho hra, která reálně vychází příští týden, je až na druhé stránce nejočekávanějších titulů. Před ním je přitom spousta titulů, které „vychází brzy“, v „Q1 2019“ nebo „letos“.

Záměr, nebo chyba? Rose se na Twitteru dočkal odpovědi Toma Giardina, který patří k týmu Steam Business. „Frustruje nás to stejně, jako to frustruje vás. Ale je důležité, aby si vývojáři mohli vydání načasovat sami, takže do toho zasahovat nebudeme,“ napsal Giardino.

„Nemůžu se k tomu moc vyjadřovat. Jsem velmi opatrný, co se týče slibů nebo nastavování nerealistických očekávání, ale: Záleží nám na tom a snažíme se seznam nejočekávanějších her opravit tak, aby byl vypovídající a zároveň nepoškozoval hry, které se rozhodly posunout své vydání.“

Nařčení z manipulace se brání i Eugen Systems, autoři osočené Steel Division 2. „Datum vydání jsme nastavili na 4. dubna 2019 v redakčním systému Steamu už dávno. Netušíme, proč se tam pořád objevuje 5. březen. Se Steamem o téhle záležitosti komunikujeme, ale příště si tyto informace ověřte, než nás z něčeho nařknete,“ napsali na Twitteru. Přiložili také záznam ze SteamDB, kde se uvádí, že ke změně došlo před více než měsícem.

Nesmíme zapomínat na to, že nejde o kalendář, ale o seznam her, které brzy vyjdou a k tomu jsou navíc populární. Logicky tedy trochu znevýhodňuje menší tituly a vývojáři tak v poslední době tolik tlačí na to, abyste si jejich nadcházející hry přidali do seznamu přání.

Z vyjádření zástupce Valve ale vyplývá, že ani samotný Steam možná úplně přesně neví, jak daný algoritmus funguje a jak ho tvůrci mohou ohýbat ve svůj prospěch.

Nejnovější články