Shadow of the Tomb Raider se kvůli slevě dočkal review bombingu
zdroj: tisková zpráva

Shadow of the Tomb Raider se kvůli slevě dočkal review bombingu

22. 10. 2018 11:45 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Hráče může k negativním recenzím ponouknout spousta věcí: nepopulární designová rozhodnutí, bugy, politické názory vývojářů. Že se ale naštvou kvůli slevě, to vidím úplně poprvé. Shadow of the Tomb Raider, nejnovější dobrodružství Lary Croft, se stalo obětí tzv. review bombingu proto, že příliš brzo po vydání snížilo svou cenu o třetinu.

Sleva 34 % znamená, že si Shadow můžete na Steamu koupit za 40 eur, což je u měsíc staré AAA hry velmi slušná nabídka, zvlášť když podle Patrikovy recenze je to „nejlepší díl novodobé série“. Ale nové negativní recenze často kvalitu hry ani nijak zvlášť nezpochybňují – ano, stěžují si na některé nedostatky, ovšem jejich hlavním problémem je nespravedlnost slevy.

„Ačkoli jsem byl právě okraden, tahle hra je dost dobrá,“ píše se v jedné negativní recenzi, která docela dobře vystihuje ducha celého bombingu. Lidé, co si hru koupili za plnou cenu hned po vydání, nebo si ji dokonce předobjednali, jsou teď naštvaní, protože kdyby bývali počkali měsíc, mohli zaplatit výrazně nižší částku. A to jim nepřijde jako adekvátní odměna za důvěru ve studio a časný nákup.

Chápu jejich frustraci, ale to je zkrátka byznys. Tahle neobvykle brzká a velká sleva je stoprocentně podmíněná ekonomickými faktory, do kterých nevidíme – prodeje možná nejsou nic moc a je potřeba je trochu nakopnout, což je vysokoúrovňové manažerské rozhodnutí, které nebude brát v potaz uražené city lidí, co už si hru koupili.

Nadělovat negativní recenze dobré hře jen kvůli něčemu takovému mi navíc obecně nepřijde jako ideální nápad – akorát to zmate budoucí zákazníky, kteří uvidí pouze „smíšené“ hodnocení na Steamu.

Celkovému agregátu hodnocení kvůli podobným praktikám nemůžete úplně věřit, protože nemusí mít s kvalitami samotné hry nic společného. Pokud jste si Laru doteď nekoupili, je pro vás naopak pozitivní, že ji seženete výrazně levněji, a tím pádem je pro vás příval červených palečků dolů úplně irelevantní.

Na to, abyste se levněji vydali na výpravu do tajemných chrámů Jižní Ameriky, máte ještě cca 7 hodin. Pak se cena opět vyhoupne na původních 60 eur.

zdroj: vlastní video redakce

Nejnovější články