Spekulace: MS chce příští generaci vykopnout se dvěma Xboxy, ten levnější bude hry streamovat
zdroj: tisková zpráva

Spekulace: MS chce příští generaci vykopnout se dvěma Xboxy, ten levnější bude hry streamovat

25. 7. 2018 14:32 | Téma | autor: Adam Homola |

Microsoft se už připravuje na příští generaci konzolí. To víme oficiálně, na E3 se tím pochlubil šéf herní divize MS, sám Phil Spencer. Co ale nevíme, je to, jak bude příští generace vypadat. Teď začínají kolovat spekulace, že Microsoft to celé vykopne jako první už za dva roky, a to ne s jednou, ale hned dvěma konzolemi.

Podle zdrojů webu Thurrott totiž MS chystá jeden klasický, plnohodnotný Xbox, výkonnou herní mašinu, která utáhne všechny hry příští generace ve slušném rozlišení, frameratu a vůbec tak, jak bychom od konzole další generace asi čekali.

Jenže pak je tu informace ještě o druhém Xboxu, který má startovat společně se svým výkonnějším a dražším bratříčkem. Levnější a méně výkonný Xbox má stát a padat na zatím neoznámené herní streamovací platformě MS s kódovým označením Scarlett.

V Microsoftu prý také kápli na to, jak minimalizovat lagy i latenci a mít tak tenhle levnější streamovací Xbox použitelný i na internetovém připojení, které není zrovna ideální. Méně výkonný Xbox by totiž přeci jen nějaký ten výkon mít měl – výrazně slabší než jeho chystaný výkonný bratříček, ale měl. A právě část hardwaru by se měla lokálně postarat o „detekci kolizí“.

Ve výsledku by tak měl výkon streamovacího Xboxu zahladit drtivou většinu neduhů spojených s latencí a lagy. Teoreticky by se to mělo projevit i na ceně, o které tedy zatím nevíme vůbec nic. Těžko ale očekávat, že si levnější Xbox příští generace pořídíme třeba za 50 dolarů. Přesto by se mohl cenově pohybovat (a teď už jde o opravdu velké věštění z křišťálové koule) třeba někde mezi 100-200 dolary, zatímco plnohodnotný výkonný Xbox by mohl stát něco mezi 400-600 dolary.

Obě zařízení si tak nejspíš nebudou vůbec konkurovat a zákazníkům by mělo být při pochopitelném marketingu jasné, který z dvou nových Xboxů je vhodný právě pro ně. Je jasné, že tradiční hráči, kteří si nyní užívají Xbox One X či PlayStation 4 Pro, sáhnou pravděpodobně po výkonnější verzi a dostanou to, co od nové generace konzolí čekají.

Vtip je v tom, že takových hráčů bývají v prvních letech života nové konzole běžně „pouhé“ desítky milionů. Jen minimum konzolí prodalo přes 100 milionů kusů, a ještě jim to trvalo řadu let. S méně výkonným Xboxem by se tak Microsoft mohl dostat do násobně více domácností a k hráčům, kteří by o tradiční drahé konzoli jinak třeba ani neuvažovali.

Nemluvě o tom, že se z takového Xboxu může stát výborná „druhá“ konzole v domácnostech, kde bude vládnout PlayStation 5, nebo jak se bude příští konzole od Sony jmenovat. K PS5 si časem jednoduše přikoupíte levnější Xbox a za nižší cenu se tak dostanete k hrám, které vám PlayStation nenabídne.

Teoreticky pak můžeme začít fantazírovat o době, kdy Microsoft přestane lpět na hardwaru a spustí svoji streamovací službu všude, kde to bude technicky možné. První na ráně budou nepochybně Windows, ale proč by se za pět či deset let nemohl Scarlett dostat úplně všude?

Na svém vlastním řešení pro streamování her údajně pracuje i další technologický gigant – Google. Bude zajímavé sledovat, zda Sony zvládne držet krok a pustí se do vod, kde přeci jenom nemá tolik zkušeností, zázemí, talentu a infrastruktury, jako Google či Microsoft. Nebo jestli bude příští PlayStation prostě jen „obyčejná“ výkonná konzole. A jestli to bude v novém světe streamování stačit...

Nejnovější články