Spekulace: start Wii U se v Evropě možná opozdí
zdroj: tisková zpráva

Spekulace: start Wii U se v Evropě možná opozdí

10. 8. 2012 19:05 | Téma | autor: Adam Homola |

Starty nových konzolí jsou vždycky prokleté. Jejich vydavatelé chtějí stihnout lukrativní zimní sezónu, jenže nejde jen tak lusknutím prstu vyrobit miliony konzolí. Navíc v nich většinou bývají nové technologie, jejichž výroba může být komplikovaná, nebývá tak zajetá a odzkoušená. A asi nikdo nemá tak exkluzivní podmínky, možnosti a vztahy s dodavateli jako Apple, který je tím proslavený. Teď se proslýchá, že má s výrobou své nové konzole problémy Nintendo. Nejde ani tak o samotnou Wii U konzoli, jako spíš o její ovladače. Ten, jak jistě všichni dobře víte, nemá být jen obyčejným herním ovladačem, ale rovnou jakýmsi hybridem ovladače a tabletu. A právě s jeho výrobou to údajně vypadá všelijak, jen ne dobře.

Nintendo žádná data vydání Wii U zatím neoznámilo, ale slíbilo vydání v tomto kalendářním roce. To se pravděpodobně splní, ale původně hrozilo, že by na problémy s výrobou mohla doplatit Evropa, kde by se konzole mohla objevit až v roce 2013. Teď je to už prý lepší a letošní rok se stihne, ale i tak se Wii U v Evropě objeví s menším zpožděním. Alespoň to tvrdí web CVG, který to má od nejmenovaných důvěryhodných zdrojů. Nintendo zatím mlčí, proto berte informaci s rezervou - oficiální štempl tomu chybí.

Zdroje CVG také tvrdí, že Nintendo chce Wii U za každou cenu začít v Americe prodávat ještě před svátky Dne díkůvzdání, který letos připadá na 22. listopadu (čtvrtek). Což je pochopitelný tah, protože hned na druhý den, 23. listopad, je v Americe svátek Black Friday. A jak známo, tak na Black Friday jdou veškeré zábrany stranou a přichází neskutečná nákupní horečka, krize nekrize, práce nepráce.

Američani jsou za ty roky naučení, že na Black Friday koupí téměř všechno, co se tváří výhodně a to ve velkém. Vydat tak novou konzoli, která se bude tvářit jako nástupce oblíbeného a masivně rozšířeného Wii, navíc s novým “revolučním” ovladačem a za podpory masivního marketingu právě na tenhle svátek... To by byl pro Wii U jistě krásný začátek života.

Proto by nebylo, vzhledem k údajným problémům s výrobou, vůbec překvapivé, kdyby Nintendo jednoduše obětovalo Evropu a rozhodlo by se spustit Wii U jako první jen v Americe. Podle zdrojů CVG má právě k takovému odkladu dojít, a tak zatímco by se Amerika dočkala už nějak okolo toho 20. listopadu, Evropa by musela čekat ještě pár týdnů, na začátek prosince. Zpoždění dvou tří týdnů je ale ještě pořád docela v pohodě. Pamatujete na evropský launch PS3?

Nintendo může jen tiše závidět Applu, která dokáže vyrábět hromady iPadů měsíčně a celkově jich prodala už desítky milionů. A to je iPad technologicky výrazně pokročilejší (a dražší), než Wii U ovladač. Jenže je potřeba brát v potaz, že Apple má s výrobou dotykových zařízení zkušenosti už od roku 2007, kdy debutoval první iPhone.

Apple je navíc známá velkými investicemi přímo do továren a nikdo jiný se tak nemůže pochlubit takto nastavenými vztahy s dodavateli. Nintendo je na poli tabletů nováček a to ještě nebude mít ovladač k Wii U ani multitouch. Takže zapomeňte na nějaké elegantní zoomování dvěma prsty, nebo jakékoliv multiprstové operace, na které jste zvyklí z vašeho smartphonu nebo tabletu.

Takto omezená funkčnost by mohla spoustu běžných zákazníků nemile překvapit. Lidé jsou už za ty roky se smartphony a tablety na jejich ovládání a funkce zvyklí a když teď, na konci roku 2012 přijde konzole s tabletovým ovladačem, který je jejím hlavním tahákem, bez multitouche a dalších standardních tabletových prvků, mohlo by se to Nintendu nepěkně vymstít. Stejně jako slabá podpora nových 3rd party her nebo omezené online funkce. Jednoduše nad Wii U visí pořád spousta otazníků a to má konzole přijít na trh už za pár měsíců. Nintendo by s tím mělo něco dělat a hodně rychle.

Nejnovější články