Spory o Star Control pokračují. Původní vývojáři hledají finanční podporu u fanoušků
zdroj: tisková zpráva

Spory o Star Control pokračují. Původní vývojáři hledají finanční podporu u fanoušků

27. 6. 2018 10:06 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Krátce před minulými Vánoci se rozběhl další z mnoha sporů o vlastnická práva herní značky. Středobodem nepříjemností se stala devadesátková série strategických adventur Star Control. Jak její původní tvůrci, tak i nynější údajní vlastníci ve Stardock Entertainment pracují na vlastním pokračování, a ani jedné straně se soupeřící projekt nelíbí. Soudní žaloby jsou tak na obou stranách a původní tvůrci Fred Ford a Paul Reiche prosí fanoušky o finanční výpomoc se soudními výlohami.

Jak celá tato kauza vznikla, se dočtete ve Vaškově článku z konce minulého roku. Jen pro shrnutí – studio Stardock v roce 2013 odkoupilo značku Star Control od tehdy bankrotující společnosti Atari. Původní hry následně prodávalo na Steamu i GOGu a začalo pracovat na nástupci Star Control: Origins. Jenže k ničemu z toho nedali Ford ani Reiche svolení.

A proč by vůbec měli? Hry původně vydávala společnost Accolade, která později prodala značku Star Control právě Atari. Jenže tvůrci hry tvrdí, že Accolade měla práva na hry jen do roku 2001, kdy nedošlo k prodloužení smlouvy a práva tak přešla na Forda a Reicheho. A teď kde je pravda. Stardock se brání tím, že tito dva pánové vůbec nejsou tvůrci hry, za které se označují, protože ji nestvořili sami, ale stál za ní celý tým (Reiche byl vedoucím designérem, audio inženýrem a výtvarníkem, zatímco Ford designérem a vedoucím programátorem).

zdroj: Archiv

Zajímavá jsou i následující tvrzení: Stardock údajně ihned po odkoupení značky od Atari šel za oběma vývojáři a nabídl jim prodej této značky za stejnou cenu, ale byl odmítnut. Z opačné strany se dozvídáme, že Stardock po vývojářích opakovaně požadoval svolení k vytvoření Star Control: Origins a použití původních mimozemšťanů a dalších ikonických prvků. Ford s Reichem pokaždé odmítli, protože sami dělají na přímém nástupci druhého dílu pod názvem Ghosts of the Precursors.

A to je další problém, který se nelíbí Stardocku, tedy možnému majiteli značky. Ten totiž rovněž nedal svolení k vývoji hry, která je přímým pokračováním jimi vlastněné série. To bylo předmětem první žaloby z prosince minulého roku. Ford a Reiche se nedali a podali na Stardock vlastní žalobu, která se logicky týká prodeje a rozvoje značky, která dle jejich tvrzení patří jim.

Ale dva nešťastní vývojáři se v soudní pranici nemohou měřit se zavedeným studiem, alespoň co se finančních prostředků týče. Proto spustili crowdfundingovou kampaň na serveru Gofundme, kde požadují 2 miliony dolarů. Nikde přitom neuvádějí, jak k tomuto číslu došli. Po třech dnech jim 194 lidí přispělo 11 186 dolary, což není moc, ale na rozdíl od Kickstarteru zde není časový limit kampaně a peníze půjdou do kapes nehledě na výši vybrané částky.

Ale můžeme jim věřit? Přijde mi zvláštní, že by si tři firmy celou tu dobu přeprodávaly nic (Accolade -> Atari -> Stardock Entertainment). Ale v papírování se samozřejmě může udělat chyba a třeba značka skutečně již od roku 2001 patří dvojici autorů, jen to Accolade tehdy nepřiznalo/opomenulo. Ale to vyřeší až soud. Proto mi přijde nelogické sypat vlastní peníze do strany, která nemusí mít pravdu.

Pak se ještě nabízí otázka, jak rozsudek soudu ovlivní obě vyvíjené hry. Star Control: Origins vychází na Steamu 20. září, takže bych se vůbec nedivil, kdyby Stardock co nejvíc zdržoval soudní řízení, aby k vydání skutečně došlo (nebo se ho snažil co nejrychleji dokončit ve svůj prospěch). O Ghosts of the Precursors zatím nevíme vůbec nic. Fanoušci původní série by se asi nezlobili, kdyby dostali obojí, ale není nepravděpodobné, že dojde jen na jednu.

Nejnovější články