Stávkující vývojáři Steel Division se obrátili na soud, žalují své vlastní studio
zdroj: tisková zpráva

Stávkující vývojáři Steel Division se obrátili na soud, žalují své vlastní studio

5. 4. 2018 16:40 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Konflikt ve francouzském studiu Eugen Systems zodpovědném za strategii Steel Division: Normandy 44 nekončí. Zaměstnanci byli už v únoru s manažerským týmem tak nespokojeni, že zahájili stávku, jak vás ve svém článku informoval Patrik. Stěžovali si na neproplacené přesčasy a na platy pod úrovní minimální mzdy, a součástí jejich připomínek byly i podivné praktiky šéfů, kteří třeba někomu ze dne na den změnili pozici z inženýra na technika, aby mu mohli platit méně. Šestitýdenní stávka nicméně nepomohla a celá věc tak směřuje k soudu.

Plné vyjádření zaměstnanců francouzského studia si můžete přečíst na stránce Syndikátu pracovníků a pracovnic v počítačových hrách, a je to znepokojivé čtení. Zdá se, že manažeři studia se stávkujícími zkrátka nemají zájem diskutovat – jedna schůzka prý trvala pouhou čtvrthodinu a na jejím konci šéfové odpověděli na přímou otázku, zda hodlají v čemkoliv ustoupit, jednoznačným „ne“.

Management sice vyprodukoval nástin dokumentu, který by měl sloužit jako základ budoucí dohody, ale podmínky byly pro zaměstnance nepřijatelné. Ředitelé se v zásadě zavázali pouze k tomu, že začnou plnit povinnosti, které jim tak jako tak ukládá zákon, například zajištění korektních zdravotních podmínek na pracovišti nebo vyhrazení dostatečného prostoru pro odpočinkové místnosti. Ostatní požadavky zaměstnanců byly odmítnuty.

V takové atmosféře se příliš nelze divit, že se přibližně patnáctka současných a bývalých zaměstnanců Eugen Systems obrátila na francouzský pracovní soud. Sami pracovníci ovšem říkají, že žaloba se zdaleka netýká všech problémů – neřeší špatné pracovní podmínky ani některé finanční nároky.

Zatímco vývojáři vybírají peníze do fondu pro stávkující, aby měli z čeho žít, protože management jim neplatí zákonem stanovenou mzdu během doby jednání, sami šéfové nekomunikují. Jejich posledním vyjádřením bylo to únorové, v němž popírají nebo zlehčují události, které vedly ke stávce. Zatím to vypadá, že kompromis, po němž volal Patrik, představuje příliš vzdálený most, který vedení Eugen Systems nehodlá překročit.

Nejnovější články