Steam opět mění politiku. V budoucnu bude prodávat vše, co není ilegální
zdroj: Steam

Steam opět mění politiku. V budoucnu bude prodávat vše, co není ilegální

7. 6. 2018 16:36 | Téma | autor: Václav Pecháček |

Nestává se běžně, aby se herní novinky dostaly na úvodní stránku BBC, ale Valve se to podařilo. Po chvilce zmateného kličkování ohledně erotických her a dalších kontroverzí se provozovatelé Steamu rozhodli, že jim celé to rozhodování, co je a není přípustné prodávat, už leze krkem. A tak napříště v nejpopulárnějším herním obchodě seženete úplně všechno, co není ilegální nebo „trolling.“

Znamená to, že Steam by se měl v budoucnu otevřít například právě erotickým hrám, což si v souvislosti s virtuální realitou v tweetu pochvaluje Palmer Luckey, tvůrce brýlí Oculus Rift. Ze Steamu by se tak mohla stát ideální adresa pro nákup nejen pornografických titulů, ale i dalších diskutabilních her.

Minulý týden například hlasitá negativní odezva veřejnosti zapříčinila, že Valve ze Steamu stáhli střílečku Active Shooter, která hráče postavila do role střelce páchajícího hromadnou vraždu studentů na americké škole. Nová pravidla, nebo spíš jejich absence, znamenají, že podobně zcestným pokusům šokovat nebude nic bránit v cestě na Steam, pokud je tedy ve Valve neoznačí za trolling.

Steam je už tak zahlcený všemožnými „hrami“, které někdo vyprodukoval za deset minut a snaží se je prodat nic netušícím zákazníkům, a absolutní rezignace na jakoukoli kontrolu toho, co se bude v obchodě prodávat, mi nezní jako nejšťastnější řešení – dokonce i když pomineme nepříjemné morální implikace takhle liberálního (nebo by bylo lepší říct „nezodpovědného“?) přístupu. Valve v odpovědi chystá sadu nástrojů, které by zákazníkům měly pomoci se v obchodě lépe orientovat.

Například si budete moct nastavit, jaký typ her vůbec nechcete vidět. Nemáte zájem o žádné anime hry? Stačí je vyškrtnout ze seznamu. Chcete svým dětem omezit přístup k položkám 18+? Ani to by neměl být problém. Víme ale, jak snadno se podobná omezení na internetu obvykle obcházejí, a plošné vyškrtávání určitých kategorií her mi taky nepřijde zrovna nejšťastnější. Ideálně bych se vyhnul spoustě erotického anime braku, ale kvalitní tituly s podobnou estetikou bych si milerád prohlédl.

Příspěvek na blogu to má všechno hezky filozoficky obhájené: „Nemělo by o tom rozhodovat Valve. Neměli bychom za hráče vybírat, co si můžou nebo nesmějí koupit. Neměli bychom za vývojáře rozhodovat, jaký typ obsahu můžou tvořit. Tyhle volby by měly být vaše. My bychom vám měli poskytnout systémy a nástroje, abyste se mohli rozhodnout sami, a zařídit, aby to bylo pohodlné.“

„Co to znamená? Znamená to, že na Steamu bude něco, co se vám nelíbí a nechcete, aby to existovalo. Nestane se to pouze v případě, že nemáte žádné názory. Ale zároveň na Steamu uvidíte něco, co by tam podle vás být mělo, a jiným lidem se to nebude líbit a budou si přát, aby to neexistovalo.“

Na úrovni principu to zní docela rozumně, nebo alespoň konzistentně s dlouhodobou decentralizovanou firemní filozofií Valve. Bojím se ale, jak to bude vypadat v praxi. Plánované nástroje budou muset být opravdu robustní, aby dokázaly alespoň jakž takž nahradit kurátorskou práci.

Nejlepší je si to vizualizovat jako návštěvu ve skutečném kamenném obchodě. Procházím se mezi regály a vlastně úplně přesně nevím, co chci. Rád bych tedy viděl spoustu různého zboží s tím, že mě třeba něco zaujme. Spoléhám se ale na to, že věci, které vidím – sýry, košile, auta (jsou to velké regály) – podléhají alespoň nějakým standardům kvality. To mi ušetří spoustu práce s googlením, zda zrovna tenhle druh salámu není vyráběný z masa vyuzených afrických dětí.

Daleko radši než v megakomplexu Libertariánská fantazie bych nakupoval v menším obchoďáku BTN – Blbosti tady nevedem. Zda bude možné Steam v něco podobného transformovat pomocí oněch prozatím dost vágně popsaných nástrojů, to se teprve uvidí. Do té doby, než je ve Valve vymyslí a implementují, každopádně žádné velké změny nečekejte.

Nejnovější články