Steam vyzdvihuje ve svých výročních statistikách Kingdom Come, Beat Saber, DayZ, nebo třeba Factorio
zdroj: Warhorse

Steam vyzdvihuje ve svých výročních statistikách Kingdom Come, Beat Saber, DayZ, nebo třeba Factorio

2. 1. 2020 10:38 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Sice už si musíme zvykat na psaní nového čísla nového roku, ale ještě nějakou dobu se budeme setkávat s hodnotou 2019 v různých souhrnech a statistikách. Steam vypracoval pět kategorií, ve kterých poukazuje na nejvýdělečnější a nejhranější hry loňského roku, mezi kterými nechybí české novinky i stálice.

Steam se bohužel nevytasil s konkrétními čísly, ale vymyslel si vlastní rozřazení v jednotlivých kategoriích. V seznamu nejvýdělečnějších her roku se tak musíte spokojit s podkategoriemi Platinum, Gold, Silver a Bronze, ať už to z hlediska výdělku znamená cokoliv.

Každopádně za platinové jsou považované hry jako GTA V, PUBG, TESO a další velké multiplayery, ale i Sekiro: Shadows Die Twice, Total War: Three Kingdoms, Monster Hunter World a Civilization VI. Mezi zlatými hrami je třeba poslední z loňských novinek Star Wars Jedi: Fallen Order, ale i letitý Zaklínač 3: Divoký hon, který zažívá boom díky seriálu na Netflixu.

Českým hrám patří až stříbro a bronz, ale i tak jde o obrovský úspěch, když většina z nich je na trhu spoustu let. Do vyšší ze zmíněných kategorií spadá Euro Truck Simulator 2 a Arma 3, bronzová příčka patří American Truck Simulatoru, loňskému Kingdom Come: Deliverance a jediné novince Beat Saber.

Kde ale české hry bodovaly na té nejvyšší pozici, je kategorie her, které letos opustily early access a dosáhly největších zisků. V kolonce platinum máme dva takové zástupce – podruhé Beat Saber (který je zároveň platinový v další kategorii her pro virtuální realitu) a poprvé, ale ne naposledy Space Engineers. Na zbylé úspěšné projekty se podívejte zde.

Steam celkem nedávno začal vydávat měsíční statistky, ve kterých opět nezaznívají konkrétní čísla, ale vyzdvihuje v nich nejúspěšnější nové hry daného měsíce měřeno jejich výdělkem za dva týdny od vydání. Souhrn těchto statistik připomíná, že k nejúspěšnějším hrám v lednu patří early access Volcanoids, v únoru Space Engineers, v březnu slovenská komunistická strategie Workers & Resources: Soviet Republic a v květenu do třetice Beat Saber.

Poslední, lépe ověřitelnou statistikou (díky SteamCharts) je nejvyšší dosažený počet souběžně hrajících hráčů. Alespoň 100 000 hráčů se loni v jednu chvíli sešlo u Sekira, Total War: Three Kingdoms, Halo: The Master Chief Collection, Dota Underlords a stálých multiplayerů jako Warframe, DotA 2, GTA V, PUBG a dalších.

České hry najdete v oblasti „přes 25 000 hráčů“, konkrétně Euro Truck Simulator 2 (45 tisíc v prosinci) a Arma 3 (32 tisíc v únoru). Přes 15 tisíc hráčů se v jednu chvíli sešlo u Space Engineers (23 tisíc v březnu), Factoria (22 tisíc v březnu) a DayZ (24 tisíc v prosinci). Vskutku krásná čísla, u kterých navíc nejde o nijak výrazné výkyvy oproti zbytku roku. O síle českých her vážně není pochyb.

Nejnovější články