Streamovací služba Nvidia Grid nabídne rozlišení 1080p a 60 FPS a spoustu potenciálu
zdroj: tisková zpráva

Streamovací služba Nvidia Grid nabídne rozlišení 1080p a 60 FPS a spoustu potenciálu

4. 3. 2015 10:47 | Téma | autor: Aleš Smutný |

Společně s představením Shield Console se Nvidia pochlubila i rozšířením funkcí a nabídky jejich streamovací služby Nvidia Grid. Ta prozatím běží už nějaký ten pátek v betaverzi, ovšem v květnu společně s vydáním Shield Console přejde do ostrého provozu a nabídne postupně se rozšiřující nabídku titulů, které budete moci hrát ze serverů Nvidie jak na Shield Console, tak pak i na Shield Portable a Shield Tablet. A ačkoliv momentálně se Grid chlubí spíše nabídkou starších titulů jako Batman: Arkham Origins a nebo Saints Row IV, Nvidia na tiskové konferenci řekla, že se na Grid objeví i nové pecky jako Batman: Arkham Knight, Dying Light a nebo Zaklínač 3: Divoký hon.

Pokud o Grid nic nevíte, vězte, že bude fungovat ve dvou formách. V té základní neplatíte nic pravidelně a koupíte si hru, kterou chcete a následně si ji můžete do zařízení streamovat. A nebo si zaplatíte měsíční předplatné a pak budete mít přístup k celé knihovně. Zdrojem budou nadupané superpočítače pro cloudové hraní, což znamená, že nové tituly rozchodíte na mnohem slabších přístrojích, včetně již zmíněných Shield produktů. Prim samozřejmě bude asi hrát Shield Console s jejím připojením k TV.

Jde ale o celkově lákavou myšlenku, která vychází z principů cloudového hraní. Nemusíte upgradovat systém, stačí vědět, že ho upgraduje Nvidia se svým hardwarem, který vám obrázky posílá. Doposud navíc Grid uměl streamovat jen v 720p a 30 FPS, což se ale v plné verzi s názvem Grid+ změní a přejde se na 1080p a 60 FPS. Osobně myslím, že Grid+ označuje onu verzi s předplatným, ale to je jen můj výstřel od boku. Tak či tak je to lákavá myšlenka, samozřejmě za předpokladu, že bude samotné streamování plné funkční a bez technického klopýtání.

Jak by rámcově takové hraní mohlo vypadat si můžete prohlédnout na videu výše, kde je předváděn Zaklínač 3: Divoký hon při streamování právě skrze Nvidia Grid. Vše samozřejmě na prezentaci není dokonalé, ale zase je třeba si uvědomit, že nejde o finální verzi hry a také nejde o finální podobu Grid. Hra prý neběží na nejvyšší detaily (a je to vidět).

Samozřejmě se nabízí otázka, zda Grid dokáže streamování na „plné“ detaily. Pokud ale zvládne hru na odpovídající grafické úrovni na televizi dostat Shield Console za 200 dolarů (plus samozřejmě další peníze za Shield ovladač) bez technických klopýtnutí na každém druhém kroku a hlavně bez lagů (což, jak se dle prvních testů zdá, není problém), může jít o velmi sympatickou úsporu peněz za budoucí upgrady počítače.

Zase se ale třeba neobejdete bez upgradu dalších komponent domácí sítě, protože kupříkladu streamování na Shield Tablet je bez 5Ghz routeru prakticky nemožné. Na soudy, jak moc se celý koncept vyplatí a samozřejmě jak fakticky funguje ale budeme muset počkat až na zprovoznění plné verze Nvidia Grid v květnu. Zdá se ale, že by cloud gaming začíná být záležitostí, s níž je třeba počítat.

Nejnovější články