Superhot Card Game – recenze stolní adaptace
zdroj: tisková zpráva

Superhot Card Game – recenze stolní adaptace

24. 2. 2018 14:00 | Téma | autor: Patrik Hajda |

Rodinka her s názvem Superhot se slušně rozrůstá. Po původní nezávislé videohře, jejíž základ vznikl během pouhého víkendu na game jamu, se fanoušci zpomaleného času dočkali VR verze a v early accessu se právě teď vyvíjí ještě roguelike Mind Control Delete. Věděli jste však, že někdy mezi tím vznikla i karetní hra? Ne nějaká digitální variace na Hearthstone, ale poctivá stolní hra z papíru. A není vůbec špatná.

Superhot Card Game si z kraje roku 2017, po vzoru své předlohy, prošla úspěšnou kampaní na Kickstarteru. Přes 5 000 backerů dalo tvůrcům karetky téměř 120 000 amerických důvodů dotáhnout nápad do konce. Superhot Team (tvůrci videoher) naštěstí nesvěřili své dítko jen tak někomu, ale zkušenému studiu Board&Dice, kteří si již stihli vybudovat jméno hrami jako Multiuniversum, InBetween nebo Pocket Mars.

Autorem Superhot Card Game je talentovaný Manuel Correia, a vůbec ne náhodou. Kdysi totiž jen tak pro zábavu navrhl na cenu nominovanou karetní hru Agent Decker, která je volně ke stažení, a z níž Superhot Card Game přímo vychází. Takže předloha je skvělá, studio je zkušené a autor ví, co dělá. Dopadlo to dobře a teoreticky to ani jinak dopadnout nemohlo.

Superhot Card Game zdroj: tisková zpráva

Stolní střílečka?

Asi vás teď napadne, jak věrná dokáže být karetní hra své akční FPS předloze. No, vzhledem k tomu, o jaké předloze se tu bavíme, docela dost. Superhot svou pomalou akcí, která je v pohybu pouze tehdy, když jste v pohybu vy, nahrává do karet karetním hrám. Respektive je až neuvěřitelné, jak celý koncept pasuje na již zmíněnou hru Agent Decker (byť se pravidla úpravám samozřejmě nevyhnula).

Superhot Card Game má všechno potřebné – stylizovanou grafiku, červené maníky se zbraněmi, svištící kulky a čas, který se hýbe tak rychle, jak rychle hrajete. Ne že by tedy čas běžel v reálném čase, nikdo vás tu stopovat nebude. Ale čím víc toho ve svém tahu provedete, tím rychleji se na vás vychrlí další překážky a střely.

Superhot Card Game zdroj: tisková zpráva

Solitér pro dva

Ještě jsem nezmínil jednu důležitou věc, která by vás mohla ale nemusela napadnout. Superhot Card Game je – stejně jako původní Superhot – hrou pro jednoho hráče. V případě deskovek to sice není neobvyklé, ale ani obvyklé. Je to zkrátka puzzle, který se snažíte pokořit skrze několik svých nepodařených pokusů.

Ale protože se solitéry prodávají obecně hůř, karetní Superhot nabízí i kooperativní a kompetitivní variantu s živým spoluhráčem/protiháčem. Ve všech případech funguje prakticky totožně, a to samé platí i o zážitku. V rámci recenze se proto věnuji jen solitérní variantě, která je primární.

Na kulky jedině katanu

Teď už tedy k tomu, jak celá ta dedigitalizace hry funguje. V jednoduchosti se dá říct, že Superhot Card Game je takzvaný deckbuilding. Jedná se o mechanismus, kdy si v průběhu hry stavíte svůj herní balíček. Pomocí karet z něj se pak snažíte překonávat hrou poskytované překážky, vyhnout se projektilům, a přitom splnit zadané cíle.

Čelíte jednomu hernímu balíčku, který je plný fyzických překážek, předmětů a nepřátel. To vše je představováno kartami, které postupně přicházejí do řady o šesti slotech. Během vašeho tahu je jen na vás, jak a s kterými kartami v řadě si poradíte. Těch se zbavíte buď pomocí schopností svých karet na ruce, nebo pomocí libovolných karet na ruce, jejichž hodnoty se musí vyrovnat hodnotě dotyčné karty v řadě.

Vtip je v tom, že vámi zahrané karty putují do odhazovacího balíčku hry, zatímco karty z řady, které ve svém tahu zneškodníte, putují do vašeho osobního balíčku. Balíček se vám tak neustále rozpadá a staví zároveň, doslova mění pod rukama, což vás nutí přemýšlet o každé zahrané kartě. Vážně si ji chci teď vyplýtvat? Stojí mi to za tu jinou získanou kartu? A nepošetřím si tu katanu na nějakou případnou kulku?

Superhot Card Game zdroj: tisková zpráva

Pozor na střelbu

Vlastní kapitolou jsou kulky, střely, projektily, říkejte jim jak chcete, které jsou i v karetní hře vaším největším nepřítelem. Když se během tahu nevypořádáte s některými nepřáteli v řadě, neváhají vás pokropit palbou. Ale chvilku trvá, než k vám kulky doletí. Herně to znamená následující – karty střel se dávají do odhazovacího balíčku hry, takže do řady aktivních karet se dostanou teprve tehdy, až se prokoušete celým balíčkem a přemícháte odhozené karty.

Pokud se následně kulek nezbavíte, putují rovnou do vaší ruky, odkud se jich už nezbavíte. Berou vám tak prostor pro další karty a připravují vás tím o taktické možnosti. Pokud nasbíráte čtyři kulky, hra vás porazila. A porazí vás i ve chvíli, kdy vám dojde dobírací balíček (což se může stát bez větších potíží). Vy naopak vyhrajete pouze v případě, že splníte celkem šest úkolů – jeden v prvním kole, dva ve druhém a tři ve třetím.

Superhot Card Game zdroj: tisková zpráva

Výhra v nedohlednu

Všechny solitérní hry, se kterými jsem se zatím setkal, sdílejí jeden prvek. Tím je křivka učení. Nevyhrajete zkrátka hned. Superhot Card Game má jen pár pravidel, ale jsou překvapivě komplexní a možností řešení se nabízí víc, než se může na první pohled zdát. Svou první výhru tak zaznamenáte po spoustě nezdarů, a ani potom nemáte další výhru jistou.

Časem se ale princip hry naučíte perfektně a v cestě vám tak bude stát jen náhoda karet v balíčku. Ale jakmile hru pokoříte několikrát za sebou, prakticky ztratí smysl se k ní vracet. Snad jen ve dvojici s živým hráčem. Ale do té doby si užijete opravdu zábavnou výzvu, kterou je radost absolvovat a pokořovat. I když je hra z Kickstarteru, dá se sehnat i v našich obchodech za docela rozumnou cenu. A já vám ji mohu jedině doporučit.

Superhot Card Game
1–3 hráči
20–40 minut
Od 12 let

Nejnovější články